Zelf bakken: 3x lekkere koekjes

Op donkere regenachtige dagen vind ik het altijd heerlijk om dingetjes te bakken. Ten eerste is het super gezellig om te doen, met je moeder, broertje of vriendinnetjes. Maar het allerleukste is natuurlijk het samen kunnen eten en genieten van je heerlijke creaties :) Voor wat inspiratie heb ik hier 3 lekkere koekjes recepten die net even anders zijn!

Recept 1: Gemberkoekjes

Wat heb je nodig voor de gemberkoekjes:

200 gram zachte boter

125 gram witte basterdsuiker

15 gram vanillesuiker

3 gram zout

250 gram (zeeuwse) bloem

Half losgeklopt ei

200 gram gekonfijte gember

50 gram kristalsuiker

Hoe maak je de gemberkoekjes:

  1. Verwarm de oven voor op 190 graden Celsius
  2. Meng de boter met de basterdsuiker, vanillesuiker en het zout
  3. Kneed de bloem erdoor en maak er een bol van
  4. Doe de bol in plasticfolie en laat het 1 uur rusten in de koelkast
  5. Rol het deeg daarna uit tot een lap (maak de lap niet al te dun)
  6. Bestrijk de bovenkant van de lap deeg met het losgeklopte ei en strooi de gember en kristalsuiker eroverheen
  7. Snijd vierkantjes uit het deeg en leg deze op de met bakpapier bekleedde bakplaat
  8. Bak de koekjes voor 12-15 minuten in de voorverwarmde oven en klaar!

Recept 2: Honingkoekjes

Wat heb je nodig voor de honingkoekjes:

150 gram poedersuiker

60 gram zachte boter

75 gram vloeibare honing (gebruik honing die niet een al te sterke smaak heeft)

Een halve theelepel zout

35 gram fijngemalen hazelnoten

50 gram gezeefde patentbloem

Hoe maak je de honingkoekjes:

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius
  2. Roer de poedersuiker met de boter totdat het romig is en meng dan de honing, zout en de hazelnoten erdoor
  3. Kneed de bloem door het mengsel en laat het deeg afgedekt 1 uur rusten in de koelkast
  4. Rol het deeg daarna uit tot een dunne lap (een paar mm al is genoeg)
  5. Steek er met een vormpje rondjes uit en leg deze op de met bakpapier bekleedde bakplaat
  6. Bak de koekjes voor ongeveer 10 minuten totdat ze goudbruin zijn en eet smakelijk!

Recept 3: Boterkoekjes

Wat heb je nodig voor de boterkoekjes:

250 gram bloem

200 gram suiker

200 boter

8 gram vanillesuiker

2 eieren

zout

Hoe maak je de boterkoekjes:

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius
  2. Mix de boter met de vanillesuiker en de normale suiker totdat het luchtig is, voeg daarna 1 ei en een snufje zout toe
  3. Voeg dan de bloem toe en meng alles goed door elkaar
  4. Leg het deeg op een met bakpapier bekleedde bakplaat en verdeel het deeg er helemaal overheen. Zorg dat het een glad geheel wordt
  5. Bestrijk het deeg met een losgeklopt ei en daarna kan je eventueel met een vork een motief op het deeg maken zodat het er nog wat leuker uit ziet
  6. Bak de boterkoek 25-30 minuten totdat het goudbruin is
  7. Als de koek is afgekoeld kan je er losse vierkantjes uitsnijden en zo heb je je boterkoekjes!

2 laatste tips

Tip 1: Wanneer je boter moet gebruiken, haal deze dan van tevoren al uit de koelkast zodat het zacht is zodra je het moet mengen.

Tip 2: Als je deeg moet uitrollen doe dit dan op een aanrecht waar je eerst wat bloem overheen hebt gestrooid, zo voorkom je dat al je deeg blijft plakken.

Eet smakelijk!

Laat me weten in de reacties wat jouw lievelingskoekjes zijn om te bakken!