Zelf Bebogeen (karamelpasta) maken!

Het echte woord voor wat we gaan maken is ‘Dulce de leche’, maar het proeft als Bebogeen, een heerlijke karamelkleurige lekkernij. Dit kun je op brood doen, maar op een cake of gebakje is het ook één en al smullen. De grap is dat je hiervoor alleen maar een blikje gecondenseerde melk nodig hebt en wat tijd.

Ik heb twee manieren gevonden op internet om Bebogeen te maken, die ik beiden zal uitleggen. By the way, je hoeft hiervoor niet een profkok te zijn. Als je je fornuis/inductieplaat kan bedienen, is dat voldoende ;-).

Manier 1 – Het afgesloten blikje koken

Deze manier heb ik zelf geprobeerd en het heeft een overheerlijk resultaat!

Benodigdheden

  1. Een blikje gecondenseerde melk (in elke supermarkt wel te vinden)
  2. Een pan (in de pan moet het blikje passen met nog genoeg ruimte erboven)
  3. Een jampotje
  4. Een boek, een leuke film, spelletjes of ander tijdverdrijf (zodat je drie uur kan overbruggen in/rondom de keuken)

Let’s begin:

Haal het etiket van het blikje er zorg ervoor dat al het plaksel eraf is, dus geen lijmresten. Giet de pan vol met water en zet het afgesloten blikje erin. Het blikje moet ruim onderwater staan gedurende drie uur. Dit is heel belangrijk, want als dit niet voortdurend zo is, kan het blikje ontploffen en daar zit je niet op te wachten!

Als het blikje ruim onderwater staat, kun je het water aan de kook brengen. Wanneer het aan de kook is, (je ziet dan waterbubbeltjes omhoog komen) kun je het vuur laag zetten en het 3 uur lang op laag vuur zachtjes laten doorkoken. Dit kun je het best doen met de deksel erop, zodat het water niet te snel verdampt.

In die drie uur kan je iets leuks gaan doen, als je maar in de buurt van de pan blijft en ervoor zorgt dat het blikje constant onderwater staat. Als het waterpeil wat is gezakt, kun je er wat water bij doen. Als de drie uren erop zitten, mag je het blikje uit de pan halen en het laten afkoelen. Als het blikje is afgekoeld, kun je het openen en de egale massa in een jampotje stoppen. Als je het in de koelkast bewaart is het wel een paar weken houdbaar.

TIP: Mocht je nou helemaal fan zijn van deze smaak, kan je natuurlijk ook meerdere blikjes tegelijk in de pan doen, om uiteindelijk een grotere hoeveelheid te hebben.

Manier 2 In de pan koken

Deze manier heeft geen ontploffingsgevaar en is ook zes keer zo snel, maar je moet meer handelingen verrichten.

Benodigdheden

  1. Een blikje gecondenseerde melk (in elke supermarkt wel te vinden)
  2. Een pan
  3. Een pollepel
  4. Een jampotje
  5. Een – iets dunner – boek, een leuke -iets kortere- film, spelletjes of ander tijdverdrijf (zodat je 30 minuten kan overbruggen in/rondom de keuken)

Let’s begin:

Bij deze manier mag je het blikje openen en de hele inhoud in de pan doen. Als de melk aan de kook is, kan je het vuur lager zetten en het zachtjes laten doorkoken gedurende de hele tijd. Ondertussen moet je de substantie blijven roeren. Omdat er bij deze manier veel vocht verloren gaat, kun je het beste af en toe wat water toevoegen zodat het smeerbaar blijft en geen betonblok wordt. Bij deze manier sta je met je neus boven de goocheltruc, waarbij de witte gecondenseerde melk langzaam maar zeker verandert in een karamelachtige massa! Na ongeveer 30 minuten zal de hele inhoud in een bruine substantie zijn veranderd, maar dit kan ook korter of langer duren. Haal de inhoud uit de pan en laat het afkoelen. Hierna kun je het in jampotje bewaren in de koelkast en is het wel een paar weken houdbaar!

TIP: Voordat je het in de koelkast stopt zou ik – als ik jou was – wel eerst de belangrijkste taak van een kok uitvoeren, namelijk voorproeven!

Photo by Bruna Branco on Unsplash