Cupcakes: wat is botercrème?

De echte Amerikaanse cupcake is meestal versierd met een mooie, fluffy, romige toef. Zacht, die smelt op je tong. Waar je elk kleurtje en smaakje aan kunt toevoegen. En daarom is deze blog een ode aan de botercrème, want daar zijn die mooie toeven van gemaakt.

Boter, boter en suiker

Botercrème wordt gemaakt van, jawel, boter. Een heleboel boter. Maar gelukkig zit er ook een hoop suiker bij. Met de perfecte ingrediënten en bereiding krijg je zo’n heerlijk zachte massa zoetigheid. Ee zijn verschillende manieren om botercrème te maken. Ik ga in deze blog twee varianten beschrijven: de zelfgemaakte en de botercrème uit een pakje (die stiekem wel héél erg lekker is).

De zelfgemaakte botercrème

250 gram gezeefde poedersuiker
250 gram zachte boter
2 eetlepels heet water
1 theelepel vanille extract

Mix de boter in een kom totdat hij zacht en luchtig is. De boter is dan bijna wit. Voeg de poedersuiker lepel voor lepel toe. zodat het niet gaat stuiven. Op het laatst mogen het water en het vanille extract er bij. Als je geen extract hebt kun je ook vanille aroma uit de supermarkt (bakschap) gebruiken.

Botercrème uit een pakje

Bij Jamin en Pipoos kun je tegenwoordig allemaal leuke bakspulletjes en –ingrediënten kopen. Zo hebben ze ook mix om botercrème te kunnen maken, bijvoorbeeld van het merk Funcakes. Hiervoor heb je nodig: (maar check het altijd even op de verpakking die je gekocht hebt!)

200 gram mix
200 milliliter water
250 gram zachte boter

Meng de mix en het water met een mixer totdat het een beetje puddingachtig mengsel is. Zet dit vervolgens een uur weg. Mix de boter totdat ‘ie zacht en wit is. Schep het mengsel dat je al eerder maakte er bij en mix nog even flink totdat je heerlijk zachte, romige botercrème hebt. Persoonlijk vind ik deze het lekkerste, ik blijf er altijd maar van snoepen. (ssssssttttt!)

Mix je botercrème!

Het leuke van botercrème is dat je er heel veel mee kunt. Liever chocoladebotercrème? Doe er een schep cacao door. Of gesmolten chocolade, kan ook. Ook kun je smaakjes toevoegen. Dat kan met speciale levensmiddelensmaakstoffen, maar ook gewoon door een beetje aardbeienjam bij je botercrème te doen en dan even goed te mixen. Zo maakte ik bijvoorbeeld de cupcakes met de spikkeltjes er op. De crème werd zo gelijk een beetje roze, zonder dat ik extra levensmiddelenkleurstof hoefde toe te voegen. Zo’n toef maakt van je cakeje gelijk een echte cupcake, vind je ook niet?

Nu weet je dus waar die toeven van gemaakt zijn en kun je ze zelf ook maken! En ja, er zit een hoop boter en suiker in, maar zolang je niet al je maaltijden vervangt door botercrème kun je er best van genieten. (: Ik vond er eerst niets aan, en al die boter, brrr! Ik eet het liefst m’n boterhammetje zonder. Maar nu ben ik helemaal om en geniet ik zo nu en dan van een hapje smaakvolle wolk.

Tot zo ver mijn ode aan de botercrème. Over twee weken komt er weer een echt recept voor een cakeje, hoor. Beloofd!