Zelfvertrouwen door te sporten

Helpt sporten je onzekerheid weg te nemen? YES! Ik durf sporten wel de beste therapie te noemen om je zelfvertrouwen wat op te krikken. En daarmee bedoel ik niet de online profielen van al die fit-girls te bekijken, want als je ergens ongelukkig van wordt…

Laat ik wel beginnen met de realiteit, voordat ik het wondermiddel ‘sporten’ de wereld in help. We zijn allemaal onzeker! En het is iets wat iedereen heeft, zelfs de best betaalde modellen en fitgirls die iedere like op facebook en ieder hartje op insta meetellen voor hun ego. Je onzeker voelen is niet fijn, zeker niet. Vind voor jou een manier om er wat aan te doen. Sporten zou een hele goeie manier kunnen zijn!

Je flikt het gewoon!

Sporten laat je jezelf happy voelen. Ken je dat gevoel van onoverwinnelijkheid? Dat heb ik altijd als ik weer een hardlooptraining heb gehaald of als ik een trucje denk te kunnen met voetbal. Ha, dat heb je toch mooi gedaan en daar mag je trost op zijn! Daarnaast laat onderzoek zien dat tijdens sporten het stofje endorfine naar je hersenen wordt gestuurd. Dat stofje wordt aangemaakt tijdens het sporten. Endorfine zorgt ervoor dat je een lekkere kick krijgt, dat werkt verslavend!

Verleg je grenzen

Iedere keer dat je sport, verleg jij je grenzen. Hoe? Eigenlijk automatisch. Je lichaam kan steeds meer aan, je gaat steeds een stapje verder. Een voorbeeldje: begin april heb ik me ingeschreven voor de 10 kilometer Brooks Run in Amsterdam. Op dat moment kon ik nog geen 3 minuten achter elkaar rennen, laat staan 10 kilometer…! Maar ik had mezelf een doel gesteld, begin juli moest ik het kunnen. Raad eens? Vorige maand heb ik de run gedaan. Ja, ik had het zwaar, maar ik heb het gehaald! Ik heb mezelf uitgedaagd en mijn grenzen verlegd en daar ben ik trost op!

Weeg jezelf niet constant

Het is prima om jezelf een streefgewicht te geven of om af en toe op de weegschaal te staan. Maar, je weegschaal kan je grootste vijand zijn! Het gaat erom dat jij je goed voelt in je vel, niet de weegschaal. Op internet kan je berekenen wat je gezonde gewicht is, wat past bij je lengte en je leeftijd. Met sporten werk je aan je lichaam en dat voelt goed.

Houdt je niet vast aan een slechte training

Kan jij ook zo balen van een slechte training? Soms heb je gewoon een off-day. Als ik een slechte training heb, vraag ik me wel eens af of ik het nog wel kan. Als ik een hele goede training heb, eis ik dat de volgende keer weer van mezelf. Heel fout, want zo stel ik mezelf teleur. Supergoeie trainingen en hele slechte trainingen horen er gewoon bij.

Anti-stress

Ook al heb je maar 10 minuutjes tijd op een dag om te sporten, gebruik die 10 minuten. Je maakt even lekker je hoofd leeg, schudt alle schoolstress van je af of je vergeet even die ruzie met je beste vriendin. Na een warme of juist afkoelende douche heb jij weer ruimte voor creatieve oplossingen.

Zoals ik zei, sporten is een middel tegen onzekerheid. Maar het is niet het enige middel, voor mij werkt het in ieder geval goed. Maar vergeet niet, het begint altijd met je schouders recht, je hoofd omhoog en geloven in jezelf!

Wat is jouw manier om je zelfvertrouwen te verhogen? Helpt sporten je daarbij? Zo ja, welke sport dan? Inspireer andere meiden met jouw comment!