4 redenen voor verliefdheidsvermindering

‘Ik heb al een tijdje verkering, maar ik merk dat ik veel minder verliefd ben. Zit het wel goed?’

Dit is een vraag van veel meiden. Want als je je niet (meer) verliefd voelt, dan kan het toch niet goed zitten? Vier redenen waarom je verliefdheid kan afnemen.

1. De ‘exasefase’ komt aan een einde

Oh, wat zou het heerlijk zijn… maar helaas, die verliefdheid is niet voor eeuwig. En dat is maar goed ook! Door die verliefdheid ga je minder eten, is je focus grotendeels op één ding (eh, iemand…) gericht en ben je daarom tot weinig andere dingen in staat. Maar die verliefdheid zorgt er ook voor dat je eerst al het leuke van iemand ziet, en dat is eigenlijk supermooi dat het zo werkt. Hij ziet ook eerst alleen maar leuke dingen in jou. Jullie zijn allebei fantastisch en je kunt je niet voorstellen dat dat ooit voorbij gaat! Na een tijdje ga je het allemaal wat realistischer bekijken, ga je jezelf weer wat gewoner voelen en zie je opeens ook dat die ander ook dingen heeft die helemaal niet zo leuk zijn. En dan is de vraag: wil je jezelf echt aan diegene verbinden? Ook als hij zijn mindere momenten heeft of je even stevig van hem baalt. Na die verliefdheid komt dus de vraag: accepteer jij die ander helemaal hoe hij echt is?

2. Je beeld van verliefdheid is te sprookjesachtig

Om je heen zie je alleen maar ongelooflijk verliefde stellen. Tja, mensen laten zich nu eenmaal graag van hun beste kant zien. Op feestjes ziet ieder stel er op z’n best en verliefd uit en op Instagram zie je de leukste verliefde foto’s langskomen. Maar geloof me, de realiteit is niet alleen verliefdheid. Echt niet. Ruzies staan niet op Instagram en de net-uit-bed-look met chagrijnige blikken zie je niet op een feestje. Als je beeld van verliefdheid (van anderen) nogal geromantiseerd is, is het logisch dat je aan jezelf gaat twijfelen. Ik zeg: ode aan degene die realistisch over hun relatie praten!

3. Je was verliefd op het verliefd-zijn

Het leek ook jou zo leuk, heerlijk verliefd zijn! Maar ja, dan heb je wel iemand nodig op wie je verliefd kan zijn. Het is niet zo ingewikkeld om jezelf ‘verliefd te maken’, omdat het ook gewoon heerlijk is om door iemand leuk gevonden te worden, en dan ben je wat sneller tevreden met de ‘persoon in kwestie’. Maar verliefd op het verliefd-zijn dooft snel uit. Je voelt je een beetje opgelaten als je echt samen bent en je moet er echt je best voor doen om ervan te genieten.

4. Jullie zijn geen match voor een stel

En dat wat je zelf misschien wel denkt, kan natuurlijk ook gewoon echt zo zijn. Dat jullie na die verliefdheid gewoon niet matchen. Je moet vervelende dingen van elkaar accepteren, maar je steeds irriteren aan de ander is nooit de bedoeling van een relatie. En hoewel de verliefdheid weg kan gaan, ben je wel echt gek op de ander… is er steeds iets kleins wat je met liefde aan de ander doet denken.

Wel ’s één van deze vier opties langs zien komen bij jezelf? Verliefd zijn is naast superleuk, soms ook gewoon superingewikkeld…

Ruth Tanghe werkt als jongerenwerker bij de HGJB. In de zomer van 2016 komt een boekje voor tieners uit over seksualiteit dat ze samen met collega Ruben Vlot heeft geschreven.