Zet je in voor het klimaat!

Veel jongeren maken zich zorgen om het klimaat. Zij doen dat zelfs meer dan hun ouders of grootouders. Dat is ook niet gek, want het gaat om hun toekomst, het gaat hun generatie aan. Bina Chirino vindt het belangrijk dat er meer naar de jongeren wordt geluisterd: “Er zijn zoveel jonge mensen die mee willen denken.”

Dit is de laatste blog in deze reeks over de verkiezingen. In deze reeks is Bina Chirino van de ChristenUnie aan het woord. Wil je weten wie zij is? Klik dan hier om de eerste blog te lezen.

Er zijn in Nederland veel jongerenorganisaties die zich inzetten voor het klimaat. Zo is er bijvoorbeeld de Jonge Klimaatbeweging en Jongeren Milieu Actief (JMA). Bina: “In die organisaties zitten enthousiaste en slimme jongeren. Zij hebben goede ideeën en ze willen meedenken met de overheid. Maar die kans wordt ze niet altijd geboden. De mensen die nu aan de knoppen zitten, degenen die nu over het klimaatbeleid beslissen, zeggen al snel dat deze jongeren te jong zijn, dat ze nog niet snappen wat er allemaal speelt. Het is daarom belangrijk om toch te blijven aankloppen. En laten we hopen dat we op een gegeven moment niet meer hoeven aankloppen, maar dat de deur gewoon open staat. En dat ze écht benieuwd zijn naar wat de jongeren vinden en willen.”

Klimaatverandering

Wij merken in Nederland nog niet heel veel van de klimaatverandering. Het is soms iets warmer of iets kouder in ons land. Maar er zijn landen in de wereld waar mensen ineens in de woestijn leven, omdat het veel droger is geworden. Dit zijn bijvoorbeeld landen in Noord-Afrika, het Midden-Oosten en China. “In die landen merken ze de klimaatverandering wel. En dat zijn eigenlijk de landen die hier niks aan hebben bijgedragen. Zij hebben niet de mogelijkheid om dat op te lossen. Dat vind ik wel heel erg”, aldus Bina. Het is daarom van belang dat wij goed voor het klimaat zorgen. Niet alleen voor ons, maar ook voor deze landen.

Schepping

Bina: “De eerste opdracht die God ons heeft meegegeven is: zorg voor de schepping. Ik snap dan soms niet waar we mee bezig zijn en hoe het zo ver is gekomen. God heeft de schepping en de dieren gemaakt. Wij hebben de aarde in zo’n korte tijd zo snel vervuild. We hebben hem onleefbaar gemaakt voor heel veel mensen en dieren. Ik denk dat iedereen de verantwoordelijk van God heeft gekregen om voor Zijn schepping te zorgen.”

Impact

Het klimaatprobleem oplossen is natuurlijk niet makkelijk. En bij wie moet je dan eigenlijk zijn? “Ik vind dat landen en bedrijven hun verantwoordelijkheid moeten nemen. En niet alleen zij, maar ook de consumenten zelf. De overheid moet afspraken maken met bedrijven over duurzaamheid en ze moeten doelen stellen, de bedrijven moeten verduurzamen en de consumenten moeten producten kopen die niet ten koste gaan van de aarde. Ze moeten bij elk product nagaan of er niet te veel plastic omheen zit en of het niet gemaakt is met kinderarbeid. Dit zal een grote impact hebben op het klimaat.”

Tips: zet je in voor het klimaat

Wil jij je ook inzetten voor het klimaat, maar weet je misschien niet goed wat je kunt doen? Bina heeft een paar tips voor je:

  • Doe iets wat bij je past. Als jij denkt: ‘Ik wil vegetariër zijn’, doe dat lekker. Als jij denkt: ‘Dat is niet voor mij’, dan doe je het niet. Als de mensen die minder vlees willen eten dat doen, al is het maar één dag in de week, heeft dat al een grote impact. Als je minder vaak vlees eet, help je mee aan de verbetering van het klimaat en het milieu. De vee-industrie heeft namelijk een grote impact op het klimaat. Een koe stoot bijvoorbeeld heel veel broeikasgassen uit, wat ons klimaat aantast.
  • Kleding. Kijk naar wat je koopt en waar je het koopt. Is er geen sprake geweest van kinderarbeid? Ik leen ook kleding van vriendinnen, zo hoef ik niet altijd wat nieuws te kopen. Dat werkt heel goed.
  • Eten. Je kunt ook proberen om vers te leren koken. Als je goed leert koken, met producten zonder verpakking eromheen, scheelt dat ook veel. Elke verpakking die jij koopt, is toch weer eentje die gemaakt is en daarna weer op een afvalhoop terecht komt. Plastic is ook echt een probleem, omdat er zoveel verpakkingen zijn waar dat omheen zit. Probeer iets te kopen waar geen plastic omheen zit.
  • Informatie inwinnen. Lees over het klimaat, luister een podcast. Het is belangrijk dat je weet waar het over gaat en dat je mee kunt praten. Word je bewust van het probleem. Dan kun je een grote impact hebben.
  • Actievoeren. Er zijn heel veel leuke jongerenorganisaties, bijvoorbeeld de Jonge Klimaatbeweging. Daarin zitten jonge mensen, zij zijn super enthousiast. Zij gaan actievoeren en met politici in gesprek. Je kunt je altijd daarbij aansluiten.
  • Vragen stellen. Als je iets wilt weten, vraag het aan iemand die het antwoord weet. Als je iets koopt waar gigantisch veel plastic omheen zit, dan kun je een berichtje sturen naar dat bedrijf. Vraag waarom zij dat op die manier doen. En geef op een beleefde manier aan dat het volgens jou beter kan.

Bina: “Je ziet nu met de coronacrisis dat we allemaal onze schouders eronder zetten en dat we er moeite in steken om het samen op te lossen. Als we de moeite die we nu voor de coronacrisis hebben gedaan ook voor de klimaatcrisis doen, komen we heel ver. Als we dat met net zoveel passie en overtuiging doen, en het niet meer voor ons uitschuiven, dan komen we er wel!”

Photo by Melissa Bradley on Unsplash