Zo kun jij mee strijden tegen armoede!

In Belle 14 kun je een interview met Matthijn Buwalda lezen. Naast songwriter, werkt hij bij Compassion. Een organisatie die hard werkt om het doel van de Verenigde Naties te behalen: in 2030 moet armoede de wereld uit zijn. Is het niet een gaaf idee om je te bedenken dat jij daar aan mee kunt helpen? Vandaag vertel ik je hoe!

Shop bewust

Je weet bij het winkelen nooit 100% zeker of de spijkerbroek die je koopt een goed salaris heeft gegeven aan de persoon die hem genaaid heeft, maar je kunt er wel goed op letten. Op internet is veel informatie te vinden over winkels die hun zaakjes in elk geval niet zo goed op orde hebben. Ik koop zelf vaak kleding in tweedehands winkels. Niet duur, super hip en heel duurzaam! Marit heeft zelfs een blogje over tweedehands winkels geschreven, je vindt hem hier.

Let op bij het boodschappen doen

Ook bij dit punt gaat het over winkelen, want ook de boodschappen moeten gedaan worden. De merken die garanderen dat de mensen die het hebben verbouwd een goed salaris hebben gekregen en onder goede omstandigheden werken, zijn wat duurder. Dat is alleen wel een mooie manier om mee te helpen aan een betere wereld. Koop de volgende keer bijvoorbeeld een Tony’s Chocolonely-reep in plaats van de AH eigen merk chocola!

portrait-983593_1920

Geef geld

Je kunt natuurlijk ook altijd een stichting steunen die armoede bestrijd door wat geld over te maken. Dit hoeft echt niet veel te zijn; met een paar euro zijn ze al ontzettend blij! Neem één keer per week geen gevulde koek uit de kantine en stop die euro in een potje. Aan het eind van het jaar heb je dan een mooi bedrag gespaard voor het goede doel!

Zamel geld in

Naast dat je zelf geld kunt geven, kun je ook leuke acties verzinnen om geld in te zamelen voor een goed doel. Je kunt met vriendinnen langs de deur gaan om statiegeldflessen op te halen bijvoorbeeld, verzin maar wat leuks! Marit schreef een artikel over handig met geld omgaan, je vindt het hier, misschien helpt het je om beter met geld om te gaan en heb je zo automatisch al iets over wat je weg zou kunnen geven! 

Behandel iedereen gelijk

Hebben jouw ouders wat meer geld dan iemand anders uit de klas? Laat die persoon niet het gevoel hebben dat hij of zij daardoor minder waard is, want dat is natuurlijk absoluut niet zo! Helaas gebeurt het veel dat wat armere gezinnen worden genegeerd of anders worden behandelt. Ook in Nederland. Die mensen worden daar verdrietig, of misschien zelfs depressief van en hebben niet meer de energie om te werken waardoor ze nog minder geld verdienen. Dat is natuurlijk niet de bedoeling! Iedereen is gelijk :)

SONY DSC

Sponsor een kind

Voor 33 euro per maand kun je een kindje sponsoren bij Compassion. Dit kun je bijvoorbeeld heel goed met je klas doen of met een groep vriendinnen, net als Eline! Je vindt haar indrukwekkende verhalen daarover hier, hier en hier!

Verdiep je erin

Als je je goed gaat verdiepen in het onderwerp, kun je je heel verdrietig gaan voelen, maar je kunt het ook omdraaien: wat hebben wij het eigenlijk goed! Vergeet dat niet. Daar mag je heel dankbaar voor zijn!

Praat erover

Wanneer jij anderen vertelt over wat ze kunnen doen, kunnen er nog meer mensen meehelpen. Hoe meer mensen bewust met armoede bezig zijn, hoe beter en hoe sneller het de wereld uit is!

Zoals ik in de inleiding al zei, lees je het interview met Matthijn in Belle 14. Wat ik je ook al vertelde is dat hij singer/songwriter is. Denk jij dat jij de nieuwe Nielson bent? Dan heb ik goed nieuws voor je! Aan het interview zit ook een songwrite-wedstrijd vast waarmee je een toffe prijs kunt winnen.. Benieuwd? Als je voor november lid wordt, krijg je Belle 14 nog in de bus!

Knop_geefjeop