Zo maak ik botanische snailmail!

Botanisch. Een paar jaar geleden moest ik nog opzoeken wat het woord betekende. Inmiddels ben ik helemaal weg van alles wat oud en botanisch is! Voor de leken onder ons: ik heb het over alles wat met planten te maken heeft. Flora en fauna – hoewel dat eigenlijk ook twee vage woorden zijn. Maar je begrijpt wat ik bedoel. In de snailmail die ik maak, verwerk ik graag vintage plaatjes van planten en bloemen. Lijkt het je leuk om te zien hoe ik dat doe? Dan ben je hier op de goede plek! 

Oude boeken

Als voorbeeld neem ik de post die ik naar Febe in België stuurde. Voor de envelop heb ik een oud boekje gebruikt dat ik ooit in een antiek winkeltje heb gekocht, omdat ‘ie mooie vergeelde pagina’s had. (Later kwam ik er bij Nederlands achter dat hij van een bekende schrijver was: Justus van Effen. Toen had ik ‘m al voor de helft verscheurd…) Het geruite papier komt van een blok dat ik bij de Action heb gehaald, en het mooie botanische plaatje heb ik geprint. Ik gebruik verder vaak tekeningen uit een oud boekje over planten; een soort kleine encyclopedie, eigenlijk. Deze komt van een antiekwinkel, maar je kunt ze ook vinden bij de kringloop. 

 

Mooie ansichtkaarten 

Ik heb laatst een supergoed koopje gevonden: 50 geïllustreerde botanische kaarten voor 11 euro bij Bol.com. Dat is dus ongeveer… 20 cent per kaart, als ik goed heb gerekend. En ze zijn zo mooi! Relatief groot, scherp en met talloze verschillende bloemen en planten. Echt een aanrader dus. De kaarten zijn getekend door Katie Scott, die ook “Het plantenboek” maakte. Misschien heb je die wel eens zien staan in een woonwinkel. Ook heel erg gaaf. 

Nog meer vintage 

Nog even over die oude boeken: ik scheur er meestal wat pagina’s uit en die stop ik in de envelop. Mijn penvriendinnen kunnen ze immers goed gebruiken voor hún post! Daarnaast heb ik een zakje gemaakt met uitgeknipte botanische plaatjes erin. Die kwamen uit de Flow, de Kampioen en wederom mijn kleine encyclopedie. Een bloem (is het een bloem?) die overbleef heb ik gebruikt om mijn quote mee te decoreren. 

Als ik alles heb verzameld en ik elkaar heb geknutseld, leg ik het vaak op een stapeltje en bind ik het vast. Deze keer heb ik kant gebruikt en er een label omheen gedaan. Zo lijkt het één mooi geheel. Ik hoop dat Febe er blij mee is! 

Heb jij ook penvriendinnen om snailmail mee uit te wisselen? Deel je foto’s van (botanische) snailmail met ons op Insta: @typewriterstories en @huisvanbelle. Vinden we leuk! ♥