5 tips om relaxt je studiekeuze te maken  

Een studiekeuze maken is spannend. Want wanneer weet je of je de juiste keuze maakt? En hoe begin je? De CHE helpt je met deze vijf tips op weg!

via GIPHY

#1 Twijfels zijn normaal 

Als het schooljaar begint, lijkt het maken van een keuze verder weg dan ooit. Veel middelbare scholieren stellen hun studiekeuze uit, omdat ze nog geen idee hebben wat ze willen en er daardoor tegenop zien om te beginnen. Het is goed om te beseffen dat dit helemaal normaal is. Bijna alle scholieren die op jouw school rondlopen hebben zo hun twijfels. Maar daar gaan we wat aan doen!

#2 Kijk verder dan de middelbare school 

Het gebouw waar jij elke dag in rondloopt is inmiddels zo vertrouwd, dat je je bijna niet kan voorstellen dat je hier volgend jaar of het jaar daarop niet meer rondloopt. Maar het is goed om verder te kijken! Bekijk al wat websites van mbo’s, hbo’s of universiteiten en klik een beetje rond. Je hoeft echt niet gelijk een top 3 te maken, maar misschien begint er al wat bij je te borrelen. Welke school past het beste bij jou als persoon?  

#3 Praat met vrienden en familie

Je denkt misschien dat het maken van een studiekeuze een megasaaie taak is. Maar als je wat meer je gevoel gaat volgen, gaat het allemaal een stuk makkelijker. Maar hoe ontdek je dan wat jouw gevoel is? Praat erover met vrienden en familie. Stel vragen zoals: wat vind jij bij mij passen? Wat zijn mijn talenten? Er ontstaat op die manier vaak een leuk gesprek. Vaak merk je ook wel aan je onderbuikgevoel wat je aanspreekt en wat helemaal niet.

Klik hier voor de CHE studiekeuzetest

#4 Bezoek

Het is een goed idee om eens een open dag te bezoeken. Dat mag je ook doen als je nog niet precies weet wat je wilt!  Je voelt nog geen druk om gelijk een keuze te maken, maar je kunt wel rondkijken of de sfeer van de school of universiteit goed bij je past. Let er goed op wat je voelt. Als je het liefst gelijk door de achterdeur naar buiten wilt rennen, is die school of opleiding niet de juiste plek voor jou. Student Evie vertelt dat zij juist tijdens het bezoeken van een open dag juist ontdekte wat ze wilde, terwijl ze dat van te voren niet gepland had.

Lees hier: Het studiekeuze verhaal van: Evie   | Christelijke Hogeschool Ede (che.nl)

#5 Chill 

En ontspan! Wanneer jij als een kip zonder kop op zoek gaat naar een passende studie, maakt je het juist moeilijker voor jezelf. Er is simpelweg te veel keuze. Doe het stap voor stap. Vraag mensen om hulp en praat erover. Uiteindelijk kom ook jij op het juiste (studie)pad. You got this! En ohja: volg de @dehogeschoolede op Instagram voor meer tips en studentverhalen.

via GIPHY

#advertorial #CHE #studiekeuze