Ruzie met een vriendin – bah!

Laatst schreef ik een van mijn beste vriendinnetjes een kaartje: Het is jammer dat we onze studie Spaans (ooit deden we samen een cursus) niet doorgezet hebben, want dan had ons telefoongesprek nóg pittiger geklonken.

Ja, toen konden we er weer om lachen. Maar toen ze me twee avonden ervoor belde omdat ze not amused was over iets, was het niet echt grappig. Ik was het niet met haar eens en we knalden even flink waarna we boos de telefoon ophingen. ‘Nou, doei’. Dat is echt niet leuk, ruzie met je vriendin. Met sommige heb ik eigenlijk nooit ruzie, met andere vriendinnen botst het weleens. Kan gebeuren. Wat doe je dan?

Niet bang zijn
Ruziemaken is niet makkelijk, helemaal niet als je er bijvoorbeeld slechte herinneringen aan hebt. Eerder kroop ik altijd in mijn schulp als iemand boos tegen me deed, ik dacht dat ze dan meteen de hele vriendschap of relatie verbraken. Dat komt door wat ik heb meegemaakt, ik heb mijn ouders ruzie horen maken en dat doet wat met je. Maar inmiddels weet ik beter. Dat mijn vriendinnen onze vriendschap teveel waard vinden om na één ruzie al weg te lopen. Dat het niet erg is om soms even te botsen, want het lucht eigenlijk best wel lekker op om gewoon te zeggen wat je dwarszit! Dus: niet bang zijn als iemand een beetje boos tegen je doet hoor.

Maar dan: de ene ruzie is de andere niet. In dit geval was het zo dat ik mijn vriendinnetje na twee dagen stilte appte dat ik haar eigenlijk wel begreep en nog een dag later hebben we het met een dikke knuffel goedgemaakt. Zij was gewoon geïrriteerd. Maar wat nou als een vriendin je ergens van beschuldigt? Of als ze over je roddelt met andere meiden? Dat kan heel erg pijn doen.

Vriendinnen
Het belangrijkste is: Luister naar jezelf. Jij kent jezelf het beste en als je gevoel hierover niet goed is en zij praat onzin over jou, dan zit er maar 1 ding op: er met haar over praten. Wil ze het niet terugnemen of gaat ze ermee door? Dan is het niet zo’n goede vriendin ben ik bang. Zoek meiden uit die het beste met jou voor hebben, die jou groter maken, in plaats van kleiner. Dat zijn goede vriendinnen. Meiden waarvan je voelt dat ze niet zomaar weglopen na één gevechtje.

Een paar tips voor een goede ruzie:
– Denk positief over jezelf. Dat is de basis om tegen een confrontatie te kunnen!!
– Wees niet bang voor een beetje botsing. Als je de neiging hebt in je schulp te kruipen, kom er dan later op terug. Als je juist heel snel boos wordt: laat dan de ander wel uitpraten.
– Maak geen ruzie via what’s app, facebook, twitter of wat dan ook. Doe het live of per telefoon. Zet ook niet alles in een mailtje, daar krijg je spijt van en op papier komt het anders over. Wil je toch iets opschrijven? Slaap er dan eerst een nachtje over voor je het opstuurt.
– Een goede vriendschap kan tegen een stootje. Bedenk dat en wees eerlijk naar jezelf: hebben je vriendinnen het beste met je voor? En heb jij ook het beste met hen voor? Durf je de minste te zijn? Dus: durf jij als eerste te zeggen dat je het niet bij het goede eind had of in ieder geval een stapje te zetten om het weer goed te maken?

Heb jij weleens ruzie? Wat doe je dan?