Wat is illuminati?

Illuminati is een onderwerp dat de laatste tijd steeds meer aandacht krijgt en ook hier op Huis van Belle krijgen we er vragen over. We vinden het belangrijk om jullie vragen te beantwoorden en jullie in te lichten. Daarom schrijven we er over!

Wat is illuminati?
Illuminati valt onder de complottheorieën. Het zou een soort geheim genootschap zijn en alleen ingewijden zouden hierbij mogen horen. Het doel van illuminati is om te heersen over de wereld en eenheid te creëren. Veel bekende sterren (o.a. Jay-Z, Beyoncé, Madonna, Rihanna, Kanye West, Lady Gaga, Ke$ha, Eminem, etc.) worden met Illuminati in verband gebracht, maar ook verschillende overheidsinstanties. Met name in Amerika. Doelen en termen die met Illuminati in verband worden gebracht zijn: eenheid, vrije seks, symbolisme, het ervaren van hogere machten en goden en godinnen uit de mythologie. Het is lastig om betrouwbare informatie te geven, omdat niemand ooit heeft toegeven bij deze groep mensen te horen. Er wordt gesuggereerd dat illuminati bestaat, maar het vinden van bewijs is lastig.

Men zegt dat illuminati uit verschillende lagen bestaat. Telkens komt men dieper in dit genootschap terecht. Mensen in de buitenste ringen van dit genootschap zouden niet weten wat zich in de binnenste kringen afspeelt. Hoe dieper men in dit genootschap verweven zit, hoe lastiger het wordt om hieruit los te komen.

Lid worden
Iemand zou niet zomaar lid kunnen worden van het illuminati-genootschap. Hij of zij zou ergens in het proces zijn ziel aan Satan moeten verkopen, waardoor illuminati dus veel met satanisme te maken zou kunnen hebben. Satanisme is het aanbidden van Satan, de tegenstander van God. Veel symbolen van het satanisme komen terug binnen illuminati. Te denken valt aan het pentragram (een cirkel met een ster erin), driehoeken (piramides), kruizen die op de kop staan, het alziend oog (dat symbool dat Lady Gaga vaak met haar oog doet) en ramshorens, wat symbool staat voor ‘het beest’.

Illuminati en muziek
Veel artiesten, waaronder de genoemden in de tweede alinea van deze blog, worden met deze theorie in verband gebracht. Zoals we zeiden, is het lastig om concreet bewijs te vinden voor deze theorie. Wel willen we jullie graag twee videoclips laten zien, met daarbij een mogelijke illuminati-uitleg.

1. Kes$a – Die Young
In deze videoclip komen verschillende symbolen terug. Te denken valt aan het kruis dat op z’n kop in beeld komt (0:22), het pentagram (1:02) en het verhaal van de videoclip. Ke$ha trapt de deuren van de kerk in en begint te feesten. Ze tekent een pentagram op de muur, waarna ze met z’n allen gaan dansen en zoenen.

 2. Jay-Z ft. Alicia Keys – Empire state of Mind
Veel websites maken duidelijk dat Jay-Z een behoorlijk hoge rang zou hebben binnen het illuminati-genootschap. Dit is lastig te bewijzen, omdat hier geen duidelijk bewijs voor is. Wel kwamen we in onderstaand liedje de volgende songtekst tegen: ‘Jesus can’t safe you, life starts where the church ends’.

Wat denken wij van illuminati? We denken:

1. Wat Jay-Z doet in bovenstaande liedje is het leven van een gangster beschrijven. Deze gangsters zijn jongens uit de slechtste wijken van New York die de meest vreselijke dingen hebben meegemaakt. Die daardoor zichzelf graag willen redden en nooit meer iemand willen vertrouwen. Ook Jezus niet. We luisteren eigenlijk naar een verhaal. Moeten we de tekst dan letterlijk nemen? Dat is de vraag. Wel denken wij dat het goed is om kritisch te zijn op de dingen waarnaar je luistert of kijkt.
Corjan Matsinger (theoloog en teamleider bij Youth for Christ met veel verstand van muziek) zegt hierover het volgende: ‘Heel veel dingen daar heb je helemaal geen illuminati dingen voor nodig om te weten dat je het beter niet kunt draaien. Neem bij rappers maar eens het criterium of muziek vrouwvriendelijk is of vrouwonvriendelijk. Wat te denken van clips waar prostituees (lees: moderne slaven) voor ingehuurd worden om met hun billen voor een camera te schudden? Dit is eigenlijk een nieuwe variant van de terugspoel technieken-discussie uit de jaren ’80. Allerlei artiesten zouden verborgen boodschappen in hun muziek hebben als je de muziek achteruit zou draaien. Ik denk dat je bij een flink aantal artiesten al genoeg weet als je het ‘vooruit’ draait’.

2. Omdat dit zogezegd ‘geheim’ is, komen we er nooit achter wat er precies van waar is en hoe het werkelijk zit. Ons punt: De duivel heeft geen geheime genootschappen nodig. Hij gaat z’n gangetje toch wel. Teveel aandacht voor dit soort dingen vinden wij dan ook teveel eer voor hem. Maar gelukkig hebben wij Jezus, waarvan we geloven dat Hij overwinnaar is en door Wie we nooit (nooit!) bang hoeven te zijn.

Heb jij wel eens van illuminati gehoord? Wat vind jij hiervan? Vul ook de poll in om je mening te geven!