First time: ongesteld worden

Een van de meestgestelde vragen van meiden is: hoe is het wanneer je voor t eerst ongesteld wordt? Misschien ben jij t allang, dan mag je je ervaringen en tips hieronder delen! Eerst: de een begint op haar tiende met menstrueren (ik was 9, errug vroeg) en de ander als ze 16 is. Daar kan dus vet veel verschil in zitten. De meeste meiden beginnen zo’n beetje op hun twaalfde, dertiende. Het zegt helemaal niets, hoe laat je begint. Niets over of je wel of niet kindjes kunt krijgen of dat je gezond bent, het gebeurt gewoon.

Veel meiden horen horrorverhalen: Meiden die krom lopen van de buikpijn, niet naar school kunnen, chagrijnig zijn…is het allemaal waar? Laat ik eerlijk zijn: Echt leuk is het niet. Het is elke maand weer een gedoe en ik heb er zelf best veel last van. Maar er zijn heel veel (de meeste!!) meiden die er weinig van merken. Hoogstens een beetje buikpijn. Waar je allemaal last van kunt hebben:

– De week voordat je ongesteld wordt kun je vaak een beetje moe of kriegel zijn. Ik ga altijd tegen dingen op zien. Dan heb ik in mijn energieke week drie afspraken op een dag gepland en denk ik in de week voordat ik ongesteld word: WAAROM heb ik dat gedaan??
– Je kunt buikkrampen hebben. Dit komt omdat je baarmoederwand samentrekt.
– Je eetlust kan anders zijn. Misschien heb je veel trek in zoet, misschien juist in minder of meer eten.
– Je voelt je een beetje lusteloos of gewoon niet lekker, duizelig of hoofdpijn bijvoorbeeld.

Tegen al deze dingen zijn goeie pilletjes te krijgen. Neem er ’s ochtends eentje en je komt prima de dag door. Ja, dit is even strenge Eline maar ongesteld zijn is meestal geen reden om niet naar school te gaan of een gymles te missen. Als je nou in het weekend ongesteld bent, neem dan ff lekker de tijd voor jezelf en doe lief. Een lekkere warme douche of bad is vaak fijn.

Cyclus
Kijk, jij als meisje/vrouw hebt een cyclus. Dat betekent dat je lichaam elke maand in een soort cirkel ontwikkelt (het hele biologische verhaal hoor je wel bij biologie of van je moeder, als je er echt behoefte aan hebt het te weten, kijk dan eens hier.) Als je cyclus veel invloed op je heeft, merk je dat je elke week iets anders bent. De ene week ben je erg energiek en de andere week juist wat minder.


Hihi, op internet kun je dit wasbare maandverbandje vinden. Zo deden onze moeders het vroeger ook. Nou ik ben wel blij dat je het nu weg kunt gooien ;)

De eerste keer
En dan die eerste keer. Hoe gaat het nou? Bij iedereen is dat anders. Ik kan je een beetje geruststellen. Het is echt niet eng. Bij mij gebeurde het gewoon op een zaterdagmorgen, toen iedereen nog lag te slapen en ik naar de wc ging. Ineens had ik bloed aan mijn wcpapiertje :) Het kan ook zo zijn dat je erachter komt op de wc op school of dat het ’s nachts gebeurt. Beetje onhandig misschien maar echt, geen ramp. Meestal heb je dan ook wel een beetje buikpijn.

Wat moet je dan doen? Nou, een maandverbandje regelen. Een tampon kan ook maar het is misschien goed om ff te beginnen met een maandverbandje. Hoewel je dit onderwerp misschien een beetje genant vindt, is het wel handig om dit met je moeder te bespreken. Zij kan ervoor zorgen dat er alvast maandverbandjes in huis zijn en je alles vertellen. Ze is het zelf ook tenslotte :)

En je mag je vragen hieronder natuurlijk ook stellen! Ben jij al ongesteld?

Beeld: Weheartit.com