Praten over je studiekeuze

CHE-studente Saralie: ‘Praat met anderen over je studiekeuze’

Saralie is 18 jaar en zit in het tweede jaar van de studie Human Resource Management (HRM) aan de CHE. In deze blog vertelt ze over haar studie en hoe ze haar studiekeuze gemaakt heeft.

Saralie: “Veel mensen kennen de studie HRM niet, maar het is een hele leuke studie. Het gaat over alles wat met mensen te maken heeft binnen het bedrijfsleven. Bijvoorbeeld mensen aannemen, gesprekken voeren, helpen als problemen zijn, zorgen voor een goede werksfeer en mensen helpen ontwikkelen in hun werk.”

“Ik vind de studie superleuk en het past helemaal bij mij. Ik heb het heel erg naar mijn zin en ik heb leuke vrienden gekregen door de studie. Je merkt dat we dezelfde normen en waarden en interesses hebben. De sfeer op de CHE vind ik heel huiselijk en gezellig. Je kunt zo de werkruimte van docenten inlopen en een vraag stellen of even kletsen.”

Studiekeuze

“Wat mij hielp in het maken van een studiekeuze was veel met anderen erover praten. Vooral met mijn ouders, mijn tante en een vriendin. Daarnaast heb ik gekeken waar ik goed in ben en wat bij mij past. Ik heb ook wat testjes gedaan en gekeken naar wat daaruit kwam. Verzamel in ieder geval zoveel mogelijk informatie en zorg dat je geen tunnelvisie hebt op één ding.”

“Tijdens het eerste jaar van mijn studie heb ik havo-4 leerlingen gecoacht, als loopbaancoach. Ik dacht met hen mee over hun studiekeuze en hielp ze daarbij. Toen zag ik wel dat een studiekeuze maken soms heel lastig kan zijn.”

Tips

“Mijn tips voor studiekiezers: begin op tijd met informatie verzamelen, ga naar open dagen, ga proefstuderen of loop een dagje mee. Lees de brochures en heb het erover met je ouders. Als het kan, zoek dan iemand met het beroep dat jij graag wilt en praat daar eens mee. Dan krijg je een goed beeld of het bij je past.”

To do: Saralie is ook vaak aanwezig tijdens de Open Dag om studiekiezers te helpen met hun keuze. Kom jij ook naar de CHE Open Dag?

 #advertorial #studiekeuze #che