5 tips voor lekker eten in de zomer

Stamppot boerenkool of erwtensoep met worst, brrrr! In de zomer moet ik daar echt niet aan denken. Ijsjes zijn met het warme weer juist wel een groot succes. Elk jaargetijde heeft zijn eigen eetgewoonten. Zo houden de meeste mensen in de winter van een stevige, warme maaltijd en komen in de zomer de bbq’s en picknickmandjes weer tevoorschijn. Dat belooft een hoop gezelligheid voor de komende maanden!

Door het warme weer hebben veel mensen in de zomer vaak wat minder trek. Je bent vaak minder actief en ook heeft je lichaam minder moeite om op temperatuur te blijven. Aan de andere kant kan je nu ook weer lekker buiten gaan sporten! Hardlopen, skaten, fietsen… mogelijkheden genoeg! Al met al heb je dus toch een hoop energie nodig om de dag door te komen. Het leren voor een toets, fietsen naar school en het aanmaken van nieuwe cellen kost allemaal energie. Het is dus erg belangrijk om goed en regelmatig te blijven eten en drinken. Ook voel je je door het warme weer soms een beetje ‘gaar’. Na een uurtje lekker in de zon te hebben gelegen, is het best lastig om weer in actie te komen. Als je genoeg en regelmatig eet en drinkt, kun je makkelijker weer aan de slag.

Tips

Vijf tips om gezond én gezellig te eten en te drinken deze zomer:

Tip 1: Kies eens voor een maaltijdsalade als avondeten. Lekker fris met bijvoorbeeld komkommer, sla, tomaat en pijnboompitjes. Zorg wel dat je er ook altijd iets van pasta, rijst of bonen doorheen doet, zodat je genoeg voedingsstoffen binnen krijgt. Mijn favoriet: rijstsalade met gerookte kip, perzik, tomaat, komkommer, cashewnoten en ijsbergsla. Eventueel nog met een honing-mosterddressing er doorheen. Zeker een aanrader!

etenindezomer

Tip 2: Neem eens een lekkere smoothie. Doe bijvoorbeeld wat yoghurt met aardbeien in de blender of kies voor banaan, walnoten en kwark. Heerlijk als tussendoortje en je hebt meteen je fruit binnen. Extra lekker op een warme zomerdag: stop het fruit in de vriezer en doe het bevroren in de blender.

Tip 3: Genoeg drinken is belangrijk en water is dan een gezonde keuze. Zorg dat je op een warme dag minimaal twee liter drinkt. Het is handig om altijd een flesje water bij je te hebben en spreek met jezelf af om die bijvoorbeeld vier keer leeg te drinken. Doe er eens een paar blaadjes munt, een schijfje citroen of een stukje sinaasappel doorheen voor lekkere afwisseling. Als je sport, is het belangrijk om extra te drinken.

Tip 4: IJsjes zijn heerlijk in de zomer en helemaal als je ze zelf maakt! Pureer fruit met een beetje water of yoghurt en doe het in een ijsjesvorm (te koop bij bijvoorbeeld de Xenos of Action). Laat het ongeveer drie uur in de vriezer staan en voilà: heerlijke én gezonde ijsjes. Ook lekker: pureer met een staafmixer bevroren schijfjes banaan met een handje bevroren blauwe bessen.

etenindezomer_ijs

Tip 5: Samen met je vriendinnen eten is in de zomer extra leuk! Zoek een plekje in het park of aan het water en neem allemaal iets lekkers mee. Gezellig kletsen, bruin bakken in de zon én lekker eten, wat wil een mens nog meer?

Wat eet jij graag in de zomer?

Deze blog werd geschreven door Mieke