Rumoer in modeland

Het is rumoerig in modeland! Kledingmerken kunnen niet meer zomaar hun gang gaan als het gaat om het produceren van kleding. Lang kon het ons niet zoveel schelen waar en hoe ons nieuwe jurkje gemaakt was. Zolang hij goedkoop en leuk was kochten we hem. Maar gelukkig komt daar tegenwoordig verandering in. Steeds vaker denken we bewust na over de kleding die we kopen, en ook kledingmerken zetten stapjes in de goede richting. 

Een voorbeeld van deze verandering is het Bangladesh Fire and Safety akkoord. Dit akkoord is getekend door vele kledingmerken zoals H&M, Esprit en V&D. Ze zijn zeker goed bezig! CoolCat is het grootste Nederlandse bedrijf dat het akkoord niet heeft getekend, wat erg jammer is. Wat de Primark doet is niet helemaal duidelijk. 
 
Door dit akkoord te ondertekenen garanderen de modemerken dat de werkomstandigheden van de arbeiders in kledingfabrieken in Bangladesh veel beter zijn dan voorheen. Via deze link kan je meer lezen over het Akkoord, en over het belang ervan.
 
H&M doet meer dan het tekenen van dit akkoord. Zo hebben ze ook een ander plan aangekondigd, waarmee ze het mogelijk willen maken om alle fabrieksmedewerkers vanaf 2018 eerlijke lonen te betalen. Wat een goed nieuws! H&M kan dit niet alleen, daar hebben ze wel de hulp van overheden, bedrijven en de consumenten (wij dus) voor nodig. Zo kan het zijn dat de prijzen bij de H&M iets omhoog zullen gaan, maar als zo de vrouw die jouw nieuwe broek heeft gemaakt wel goed betaald heeft gekregen, dan heb je het er wel voor over, toch?
 
Naast mensen worden ook dieren slecht behandeld voor de productie van kleding. Hebben jullie ook het filmpje gezien over hoe angorakonijnen worden behandeld om angorawol te krijgen? Wat een naar filmpje was dat! Mocht je hem niet gezien hebben, dit is hem. Let op, kijk hem alleen als je er tegen kunt om nare dingen te zien, het filmpje bevat schokkende beelden!


 
Dierenrechtenorganisatie PETA heeft deze filmpjes gemaakt en verspreid. En met succes! Want steeds meer kledingmerken vertellen dat ze stoppen met de verkoop van kleding gemaakt van Angorawol.
 
Ik word blij van al deze positieve veranderingen! Laten we hopen dat het blijft doorgaan en dat we over een paar jaar weer zonder schuldgevoel kunnen winkelen.

Let jij bij het kopen van kleding op waar het vandaan komt en hoe het is gemaakt?

Deze blog werd geschreven door Linda