Must Read Klassiekers – deel 3

In deze serie geef ik je telkens twee boekentips van echte klassiekers die je absoluut gelezen móét hebben. Deel 1 en deel 2 van de serie hebben we inmiddels gehad. Vandaag gaan we de door met deel 3!

Klassieker #5: Woeste Hoogten (Wuthering Hights)- Emily Brontë

Must Read Klassieker: Woeste Hoogten Emily Brontë

Hm… Brontë, waar kennen we die naam ook alweer van… Goed opgelet! Emily Brontë is het zusje van Charlotte Brontë, de schijfster van Jane Eyre. Maar… de boeken zijn totaal verschillend. In de tijd van Charlotte en Emily was het de bedoeling dat een boek ‘leuk en aangenaam’ was om te lezen. Jane Eyre is zo’n boek, daar kun je lekker bij wegzwijmelen. Woeste Hoogten geeft je eigenlijk helemaal geen fijn gevoel. Het zit vol woede, wraak, verlies en pijnlijke gebeurtenissen. Het gaat over de onmogelijke liefde tussen Catherine en Heathcliff die doorwerkt in de levens van hun kinderen. Niet echt een boek voor een romantisch avondje, maar wél een absolute Must Read! Ik ben benieuwd wat jullie ervan vinden!

Klassieker #6: De Tweeling  – Tessa de Loo

Must Read Klassieker: De tweeling van Tessa de Loo

Nog niet zo heel oud, maar ik vind het toch een klassieker. In ‘mijn tijd’ stond hij bij iedereen op de boekenlijst voor Nederlands (is dat nu nog steeds zo?). Het is een ontzettend indrukwekkend verhaal over twee tweelingzusjes die op zesjarige leeftijd van elkaar gescheiden worden. Lotte werd ondergebracht bij familie in Nederland terwijl Anna in Duitsland bleef. Hierdoor hebben ze allebei een andere kant van de Tweede Wereldoorlog meegemaakt. Per toeval komen ze elkaar op 74-jarige leeftijd weer tegen in een Spa in België. Ze delen hun levens met elkaar en vooral Lotte heeft er erg veel moeite mee om begrip te tonen voor de Duitse kant van de oorlog. Nu ik dit zo schrijf krijg ik spontaan weer zin om het boek te lezen! Het is een dikke pil, maar laat je niet verleiden om de film eerst te kijken, hij is het lezen waard! Daarnaast eindigt de film anders dan het boek. De favoriete check van elke docent Nederlands is te vragen naar het eind van boek. Zo weten ze wie het boek echt heeft gelezen en wie alleen de film heeft gezien ;-).

 Deze blog werd geschreven door Martine