Haakkatoen: de soorten en diktes

Vandaag ga ik jullie uitleg en tips geven over het verschil tussen de soorten haakkatoen. Dit zijn er namelijk nogal veel. Vandaag de belangrijkste op een rijtje!

Het verschil tussen acryl en katoen

haak1

Veelgebruikte garens in de haakwereld zijn Katoen en Acryl. Het linker garen op de foto is Katoen, het rechter Acryl. Acryl is een wat wolliger garen, lekker zacht en goedkoop. Acryl heeft veel weg van wol. Katoen daarentegen is niet pluizig. Ik vind het mooier, omdat het schoner en frisser oogt. Ook is Katoen sterker, daarom gaat mijn voorkeur daar naar uit bij het haken van knuffels. Bij het haken van een kussen of een deken is Acryl net zo leuk!

Het etiket

haak2

Let goed op het etiket bij het kopen van Katoen of Acryl. Op het etiket staat vaak informatie over hoeveel meter er op het bolletje garen zit en met welke grootte haaknaald je het haken kan. Het aantal gram zegt niet altijd evenveel. Als je heel dik garen koopt van bijv. 50 gram, zit er veel minder wol/katoen op dan op een dun/normaal garen van 50 gram. Dit komt doordat dikker garen meer weegt. Koop daarom in verhouding meer bolletjes bij dik dan bij dun garen.

Diktes en soorten

haak3

Zoals ik al eerder zei, zit er ook verschil in diktes. Vergelijk de garens maar eens op de foto. Het maakt weinig uit wat voor dikte garen je kiest, het ligt er gewoon aan wat je maken wilt.  Bij een dikker soort garen heb je een haaknaald met een hoger nummer nodig, en wordt je haakwerk groter. Bij een dunner soort garen wordt je haakwerk fijner en heb je dus een lager nummer haaknaald nodig.

Dan heb je ook nog ‘pluizig’ garen, ook wel ‘teddygaren’ (onderste garen op de foto). Dit is heel lekker zacht garen en het wordt gebruikt om bijvoorbeeld de haren/manen van een paard te haken. Dit garen haakt alleen niet zo fijn, omdat je de steken bijna niet kan zien doordat het zo’n pluizig garen is.

Ik hoop dat jullie wat wijzer zijn geworden in de haakwereld!

Hebben jullie nog vragen of zouden jullie graag nog een haakblog willen lezen over verschillende soorten haaknaalden?

Deze blog werd geschreven door Eline G.