Cupcakes voor vogeltjes

Mijn buurman houdt van dieren. In de winterperiode hangt hij iedere week een paar slingers met vogelvoer op en daar komen soms vreemde vogels op af. De eerste keer dat ik ze zag, moest ik even met mijn ogen knipperen: Zag ik dat goed? Maar er was geen twijfel mogelijk; groene papegaaitjes vochten met zwarte kraaien om de lekkernijen.

Inmiddels ben ik gewend aan de groen gevleugelde beestjes met rode snavels. Het blijken halsbandparkieten te zijn en er leven er veel in de Randstad. Ooit werden ze als huisdieren gehouden, maar vrijgelaten en ontsnapte parkieten bleken onzed winters te overleven en nu gaan ze als vrije vogels door het leven. In de winters snoepen ze graag van wat mensen ze aanbieden.

Cupcakes_voor_vogels_2

Nou vind ik persoonlijk die plastic netjes met vogelvoer niet echt optimaal. Ik ben er namelijk erg voor dat we minder plastic gaan gebruiken. Want plastic is een probleem voor het milieu en dieren. En zeg nou zelf… het oog wil ook wel wat! Voor vogeltjes maakt het natuurlijk niets uit, maar ik vind deze cupcakes voor vogels een stuk gezelliger dan die plastic strengen. En ze zijn zo gemaakt!

vogel

Hoe maak je het?

Stap 1: Smelt vet in een pannetje tot het helemaal vloeibaar is. Doe het vogelzaad erbij. Hou een deel van het vet apart.

Stap 2: Zet ondertussen de cupcakes in het bakblik alvast klaar.

Stap 3: Giet het mengsel in de vormpjes. De zaadjes zakken naar de bodem. Als het bovenop erg kaal wordt, kun je eventueel nog wat nieuw vogelzaad op de top strooien.

vogels1

Stap 4: Het andere vet smelt je in de magnetron of de oven. Doe dat op een lage stand. Het vet moet niet helemaal smelten. Je wilt een witte smurrie overhouden die op slagroom lijkt.

Stap 5: Doe het witte vet in een slagroomspuit en maak toefjes op de cupcakes, als die hard genoeg zijn. Een lekker kliederklusje, maar je handen worden er heerlijk zacht van! ;)

Stap 6: Doe bovenop een sierappeltje, rozenbottel of nootje.

vogels2

Theetijd voor de vogeltjes! Ben benieuwd wat voor vreemde vogels er op jouw cupcakes afkomen?

Deze blog is geschreven door Frouckje