Kleedgeld – hoeveel krijg jij?

Lekker thee drinken, winkeltje in, winkeltje uit. Kopje koffie hier lekkere broodjes daar. Zo zien mijn winkeldagen eruit samen met mijn lieve mams. Terwijl al mijn vriendinnen altijd zelf hun kleding kocht plande ik altijd gezellige middagjes winkelen met mijn moeder. We zaten meestal langer in de restaurantjes dan in de winkel;)

IMG_0623

Kleedgeld

Veel meiden krijgen kleedgeld van hun ouders, elke maand een vast bedrag wat je kan besteden aan kleding en misschien wel andere dingen.Maar hoeveel krijgen de meeste meiden per maand? Dat bedrag hangt af van je ouders, vaak wordt het wel meer als je ouder wordt omdat je dan ook meer moet betalen. Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) heeft wat onderzoek gedaan onder jongeren en daaruit is een gemiddelde gekomen per leeftijd:

Leeftijd  – Bedrag per maand (€)
12 – tussen €30 en €45
13 – tussen €45 en €50
14  – €50
15-16 – tussen €50 en €60
17- 18 – tussen €50 en €65

Bron: Nibud 2013

Let op: deze bedragen zijn metingen, geen normen of voorschriften.

Wat krijgen jullie?

We hebben wat lezeressen gevraagd hoeveel kleedgeld zij krijgen en wat ze kopen.

Tessa (16 jaar)

“Ik krijg helaas geen kleedgeld. Heel af en toe ga ik met mijn moeder naar een winkel toe en dan kopen we voor de komende tijd wat kleren in. Dat is wel gezellig enzo, maar als ik dan even later echt een broek nodig heb of heel graag iets wil, dan moet ik eerst vet lang mijn moeder over halen, en soms kán ik er niet eens over beginnen omdat ze er dan tegen in gaat. Daarom zou ik kleedgeld heel fijn vinden! Dan heb je tenminste echt zelf in de hand wat je koopt, en dan kan je ook zo even de stad in met een vriendin zonder je moeder er een week voor te hebben overgehaald.”

Lilian (15 jaar)

“Ik krijg 50euro kleedgeld per maand. Daar moet ik alles van kopen behalve goede schoenen en een goede jas. Dat is wel prima (al zou meer altijd welkom zijn). Nee, ik krijg echt genoeg, want zoveel heb je toch niet nodig.”

Eike (15 jaar)

“Ik krijg sinds kort kleedgeld. Samen met mijn moeder hebben we besloten dat ik €50,- in de maand krijg zonder jas en schoenen erbij. Ik ben er wel blij mee, maar vind het wel jammer dat ik nu niet alles meer kan kopen wat ik wil. Ik weet namelijk wel van mezelf dat ik een best dure smaak heb. Maar het is wel goed dat ik nu kleedgeld krijg, want dan raak je wel bewust over hoeveel dingen kosten, en hoe je het beste met geld om kan gaan.”

Manouk (15 jaar)

“Ik krijg geen kleedgeld, mijn ouders kopen wat ik nodig heb. Dat betekent dus wat ik nodig heb en dat is niet verschrikkelijk veel. Ik krijg vaak wel dingen van mijn zussen ofzo. Ik heb momenteel twee bijbaantjes en dat is dan zeg maar mijn zakgeld/spaargeld. Dingen zoals Beam en de Belle betalen mijn ouders en ook mijn beltegoed. Ik hoef eigenlijk geen kleedgeld, vind het helemaal prima zo!”

Wil jij graag kleedgeld maar weet je niet hoe je daar met je ouders over moet praten? Of krijg je kleedgeld maar geef je elke maand weer te veel uit? Lees dan in Belle 7 die volgende week uitkomt mijn artikel over kleedgeld. Boordevol tips en handige trucs.

Ben jij blij met je kleedgeld? Of winkel je liever net zoals ik met je mams?

Belle

Belle 7 ligt vanaf dinsdag 3 maart in de christelijke boekhandels. Wil je dat de Belle voortaan op je deurmat valt? Word dan lid van de Huis van Belle-club! Als we genoeg (2000!) clubleden hebben, krijg jij als clublid de Belle vanaf augustus thuisgestuurd. Je kunt je opgeven via deze knop.

Knop_geefjeop

Deze blog werd geschreven door Annemein