Hoe ontdek ik God’s plan met mijn leven – 5 tips

Een van de belangrijkste geloofsvragen die jullie hebben is die over Gods plan met je leven. In de kerk hoor je vaak dat God een plan heeft voor het je leven, dus dat zal dan wel zo zijn toch? Maar hoe ontdek je dat plan dan? En hoe doe je wat God van je vraagt? Hierbij geef ik je vijf praktische tips die kunnen helpen!

Tip 1: Denk na over jouw beste karaktereigenschappen

Wat mij vooral hielp was om voor mezelf na te gaan denken over waar ik nou goed in was, wat ik leuk vond en wie ik ben als persoon. Zo heb ik ontdekt dat ik eigenlijk best goed ben in schrijven en zit ik bij het blogteam van Alpha – Youth. Dit is misschien wel iets wat God zo bedoeld heeft. Het werkt  ook andersom: als jij niet zo muzikaal bent dan hoef je niet bang te zijn dat God jou had bedacht als aanbiddingsleidster ;). Zo zal ik waarschijnlijk nooit wiskundige of econoom worden!

Tip 2: Stop met jezelf vergelijken met anderen

De beste tip die ik kan geven is om helemaal jezelf te zijn en jouw leven niet te veel te vergelijken met dat van andere mensen (want van jaloezie word je bitter). Doe wat je leuk vindt en ontwikkel je in de dingen waar je een natuurlijke aanleg voor hebt. Probeer dingen te doen omdat je dat zelf wil, en niet omdat je het gevoel hebt dat het van je verwacht wordt. Ik heb zelf een studie gekozen aan de universiteit, want ook ik dacht dat je met VWO logischerwijs naar de universiteit zou gaan. Het ging allemaal erg goed, ik had geen betere studie kunnen kiezen maar toch zat er iets niet helemaal lekker.

Tip 3: Leg belangrijke beslissingen eerst bij God neer

Dat ik op de universiteit eigenlijk niet op mijn plek zat, kwam ik achter toen ik thuis kwam te zitten met de ziekte van Pfeiffer. Zo liep ik een hele erge achterstand op. Pas toen ging ik eens goed nadenken over mijn studie. Ik ging bidden en nadenken over wat voor werk ik mezelf later zag doen en hoe ik de dingen kon leren die ik graag wilde leren.

Vraag God om raad bij alle keuzes die jij maakt in je leven, dan baant jouw levensweg zich vanzelf. Het enige wat je moet doen is Jezus volgen, doen wat Hij van je vraagt. Wil jij erop vertrouwen dat Hij beter weet wat er goed voor je is dan jijzelf? Leven met God kan best wel spannend zijn, je weet niet wat er komen gaat, maar jij zult pas op je best zijn als je doet waar je voor gemaakt bent. Dat wil trouwens niet zeggen dat Hij je letterlijk de weg wijst, soms is het aftasten en merk je dat er iets voor je open gaat terwijl er ergens anders iets voor je dicht gaat.

Tip 4: Doe persoonlijkheid- of studietesten

Ook probeerde ik mezelf beter te begrijpen door me te verdiepen in mijn persoonlijkheidstype volgens de test Myers Briggs Type Indicator (deze test meet vier persoonlijke voorkeuren: waar haal je energie uit, hoe kijk je naar de wereld, hoe neem je besluiten en hoe organiseer je je leven, en geeft je dus inzicht in je persoonlijkheid.) Dit alles heeft ertoe geleid dat ik heb besloten om naar het HBO te gaan, een andere studie te gaan doen en om naar de andere kant van Nederland te verhuizen om weer opnieuw te beginnen met het vormgeven van mijn leven. Heel erg spannend, maar ik geloof dat dat was wat God van mij vroeg, niet alleen wat betreft studie maar ook op allerlei andere vlakken van mijn leven. In die nieuwe omgeving zal ik beter tot mijn recht komen, daar zal ik volledig tot bloei kunnen komen.

 Tip 5: Maak werk van het zoeken naar God

God weet precies hoe jij helemaal tot bloei kunt komen. Pas wanneer jij wordt wie je écht bent kun je leven tot je volle potentie. Als jij zelf niet lekker in je vel zit dan kun je anderen ook niet helpen. Probeer het niet allemaal alleen te doen, anderen kunnen je helpen. Vraag hulp aan een vriendin of probeer bijvoorbeeld een Alpha – Youth als je veel vragen of twijfels hebt over het geloof. Maar als je je juist goed voelt en hebt ontdekt wat er bij je past, dan kun je volop uitdelen. Lijkt het jou niet heerlijk als je met de dingen waar jij goed in bent anderen kunt helpen? Ga dus op zoek naar de beste jij, samen met God

‘Ik ben vol van kleur, als U bij mij bent. U bent de kunstenaar en U bevrijdt me. Ik ben nog niet af, U vormt mijn hart, ieder detail, Ik ben uw meesterwerk’

Deze blog werd in samenwerking geschreven met Alpha – Youth, door Rachèl van Dijkhorst