Een duurzame kledingkast door corona | Durf jij het aan?

Een halfjaar met corona is alweer bijna voorbij. Nu offline shoppen wat lastiger is geworden doe je vast meer aan online shoppen. Maar wist je dat online shoppen zorgt voor meer CO2-uitstoot en onnodige retouren? En wist je dat je eigenlijk maar 37 kledingstukken nodig hebt en je helemaal niet zo vaak aan online shoppen hoeft te doen? Daarom hieronder 5 tips om je kledingkast te verduurzamen. Ga de uitdaging aan om minder online te kopen!

1- Ruim je kledingkast op

Bekijk eerst eens je kledingkast. Gooi alles eruit. Heb je nog kleding met labeltjes eraan die je nog niet gedragen hebt? Ga je deze kleding nog dragen of twijfel je? Geef de kleding bij twijfel of een nee weg, de kans is groot dat je het nooit gaat dragen.

Maak daarnaast één stapel met kleding die je vaak draagt en waar je blij van wordt. Maak nog een andere stapel met kleding die je stiekem al een hele lange tijd niet gedragen hebt. Geef de tweede stapel weg. Op deze manier doe je iets goeds voor een ander en voel jij je ook weer goed. Een win-win situatie!

2- Organiseer een ruilparty met je vriendinnen

Alle kleding die je net weg wilde doen in eerdere stappen kun je nu goed gebruiken. App je vriendinnen en organiseer een kledingruil. Zo heb je een leuke avond met vriendinnen, krijgt jouw kleding een tweede leven en scoor je zelf ook leuke ‘nieuwe’ kleding.

3- Restyle je oude kleding

Je hoeft hier niet per se handig met naald en draad voor te zijn! Heb je nog kleding over na de kledingruil die je niet helemaal meer leuk vindt, maar toch niet weg wilt doen? Kijk eens op welke manieren je het shirt of de broek anders kunt stylen. Misschien kun je van die broek wel een short maken. Of misschien kun je in dat shirt wel leuke stijlvolle gaten of vlekken maken. Nog een goeie tip: speur Pinterest af voor ‘Do It Yourself’ tutorrials.

4- Geef je kleding weg

Heb je nog steeds kleding over, geef deze kleding weg aan het Leger des Heils of breng het naar een tweedehands kledingwinkel, bijvoorbeeld Appel en Ei. Misschien kun je iemand anders hier wel heel blij mee maken. En wie weet scoor jij nog wat leuks in de tweedehands winkel, er hangen best wel leuke dingen.

5- Doe mee met de challenges

Lukt het jou om 30 dagen niet te shoppen? Zowel offline als online? Ga de uitdaging aan en deel jouw ervaringen met anderen. Doe jij mee?

Kijk voor meer informatie op de website van www.darewearshare.nl of bekijk de sociale mediakanalen (@darewearshare). Dare it Wear it Share it, is een campagne voor jongeren van vijftien tot achttien die wil zorgen dat mensen minder aan online shoppen doen. Hiervoor hebben ze tof Tik Tok en Instagram account, tips en andere toffe challenges die jij zeker weten wilt volgen.

Geschreven door Anne-Roos

Photo by Sarah Brown on Unsplash