5 tips voor het schrijven van een sinterklaasgedicht

Pakjesavond komt er weer bijna aan! Dat betekent dat het niet alleen tijd is voor cadeautjes, maar ook voor gedichten. Voor de één is het schrijven heel makkelijk en leuk, maar een ander kost het wat meer moeite. Vind jij het best lastig om een leuk sinterklaasgedicht te schrijven? Lees snel verder voor 5 handige tips!

  1. Het hoeft niet te rijmen

Als je er moeite mee hebt om goede rijmwoorden te vinden, dan heb ik goed nieuws voor je: het gedicht hoeft niet per se te rijmen. Dat mag natuurlijk wel, als je dat leuk vindt. Maar je kunt ook voor een andere vorm kiezen, bijvoorbeeld een acrostichon. Een acrostichon is een gedicht waarbij elke zin begint met de eerste letter van iemands naam. Vorig jaar met Sinterklaas had ik mijn schoonzus getrokken en toen heb ik dit ook gedaan. Het schrijven kostte me veel minder tijd dan anders!

  1. Gebruik hulpwebsites

Wil je je gedicht toch graag laten rijmen? Dan kun je rijmwebsites gebruiken. Vul het woord in waar je op wilt rijmen, en er rolt al snel een hele lijst met rijmwoorden uit die je kunt gebruiken. En nee, dat is geen valsspelen, want je schrijft je gedicht nog steeds helemaal zelf. Voorbeelden van sites die ik zelf graag gebruik, zijn deze en deze.

  1. Vertel wat over het cadeau

Het kan soms lastig zijn om te bedenken waarover je kunt dichten. Je kunt dan bijvoorbeeld wat schrijven over het cadeautje dat je hebt gekocht. Meestal leest iemand het gedicht voor voordat het cadeau wordt uitgepakt, dus dan is het juist leuk om er wat hints te verwerken over wat je hebt gekocht. Waarom past het bij die persoon? Waar kan hij of zij het voor gebruiken? Zo heb je er weer wat dichtregels bij en heb je het gedicht ook een beetje spannend gemaakt :).

  1. Maak het persoonlijk

Dit is misschien iets wat ik vooral zelf leuk vind, maar ik houd er enorm van om blunders of grappige dingen over iemand in een gedicht te stoppen. Meestal bedenk ik van tevoren wat grappige eigenschappen van de persoon die ik heb getrokken, of gekke dingen die hij/zij heeft gedaan of gezegd, en die verwerk ik dan in het gedicht. Het leukste moment komt op pakjesavond: als het gedicht wordt voorgelezen en iedereen in een deuk ligt.

  1. Maak het niet te moeilijk

Om mee af te sluiten: maak het niet al te moeilijk voor jezelf. Je gedicht hoeft geen meesterwerk te zijn. Het leukste eraan is dat iemand merkt dat de schrijver tijd heeft genomen om iets persoonlijks te schrijven, dus je hoeft jezelf geen ingewikkelde regels op te leggen over rijmen. Ook als het niet zo lang is, dan maakt het niets uit. Uiteindelijk draait het toch om het cadeautje ;).

Ik hoop dat deze tips het je wat makkelijker maken om te dichten. Veel succes en een fijne sinterklaasavond!

Schrijf jij graag sinterklaasgedichten?