Joëlle bakt: ‘suikervrije’ cupcakes – palmsuiker

Lezeres Maartje vroeg mij of ik ook een recept voor suikervrije cupcakes had. Dat had ik niet, dus ben ik gaan testen met recepten die ik op internet vond. En geloof me… lang niet alle recepten zijn goed! Er gingen dan ook –helaas- heel wat cupcakes direct de prullenbak in. Maar nu heb ik eindelijk iets gevonden dat ik graag met jullie wil delen: palmsuiker! Waarom deze cakejes suikervrij zijn, ondanks dat er wel palmsuiker in zit leg ik je later in deze blog uit!

Palmsuiker

Voor dit recept heb ik twee vormen van palmsuiker getest. Ze verschilden iets van smaak en structuur, maar zijn allebei goed te gebruiken. De lichtgekleurde schijf zorgt voor gewone cakejes, de donkergekleurde korrels geven een bruiner cakeje. De donkere smaakt ook iets meer naar een soort karamel.

Als je palmsuiker in schijven gebruikt moet je die eerst vooraf smelten zodat je het kunt verwerken in je cake. Dit doe je door de schrijven in een kommetje te doen en er per 50 gram (meestal 1 schijf) 1 eetlepel water bij te doen. Dit zet je vervolgens 30 seconden in de magnetron. Daarna haal je het eruit en roer je tot er een stroop is ontstaan.

 

Stap 1: Verwarm de oven voor op 160 graden.

Stap 2: Klop de boter zacht en romig.

Stap 3: Doe de suiker bij de boter en mix het goed door elkaar.

Stap 3: Voeg de eieren toe en meng alles.

Stap 4: Schep een lepel zelfrijzend bakmeel erbij en meng het door het beslag. Als het zelfrijzend bakmeel is opgenomen voeg je weer een lepel toe. Herhaal dit tot alles erdoor zit.

Stap 5: Doe cupcakepapiertjes in een cupcakebakblik en schep elk papiertje voor 2/3e vol.

Stap 6: bak de cupcakes in 25 minuten gaar. Test of ze goed zijn door er een houten of metalen prikker in te steken. Als ze goed zijn komt de prikker er schoon uit en zit er geen nat beslag aan. Laat de cupcakes afkoelen.

Ganache maken

De cupcakes heb ik versierd met opgeklopte ganache. Ganache is een mengel van slagroom en chocolade. Nu zit er in de meeste chocolade wel suiker, maar je kunt hiervoor ook suikervrije chocolade gebruiken. Ik heb pure (72%) chocolade gebruikt, dit vind ik erg lekker en bevat minder suiker dan melkchocolade. Als je ook met ganache wilt versieren kun je deze het best al een dag eerder maken.

Stap 1: doe de slagroom in een pannetje en verwarm het. Niet laten koken!

Stap 2: Breek de chocolade in brokjes en doe de stukjes bij de room. Roer totdat alle chocolade gesmolten is.

Stap 3: Laat afkoelen. Zet als het afgekoeld is een nacht in de koelkast.

Stap 4: Klopt de chocoladeslagroom stijf alsof het gewone slagroom is.

Stap 5: Spuit met behulp van een spuitzak mooie toeven op je cakejes en versier ze. Ik gebruikte besjes.

Je hebt nu suikervrije / suikerarme cupcakes. Geniet ervan!

Waarom suikervrij?

Suikervrij eten was tot voor kort vooral iets voor mensen met diabetes. Tegenwoordig zijn er echter steeds meer die geraffineerde suiker uit het menu schrappen en dus suikervrij eten. De meesten doen dit omdat kristalsuiker een hoge glycemische index (GI) heeft, namelijk 100. Dit houdt in dat je bloedsuikerspiegel er snel van stijgt. En te vaak een hoge bloedsuikerspiegel hebben is niet goed voor je. Sommigen krijgen er bijvoorbeeld hoofdpijn van. Daarom kiezen de suikervrij-eters voor zoete producten met een lagere GI. Een van die vervangers is palmsuiker, met een GI van 30-35. Dit wordt gemaakt uit het sap uit palmbomen. Nu is het daardoor niet ineens een supergezond product en zo’n glycemische index zegt ook niet alles, maar het is toch een stukje minder ongezond. En je hoeft ook niet altijd gezond te eten, een cakeje of een koekje is ook gewoon lekker en past prima in een gezonde levensstijl.

Ik denk dat ik palmsuiker nog wel vaker ga gebruiken, en niet alleen omdat het pakje leeg ‘moet’, ik vind het ook gewoon lekker!

Heb jij wel eens palmsuiker geproefd of misschien wel tips voor andere alternatieven voor suiker?