How to: bedenk je handtekening

Een handtekening, ineens heb je zo’n ‘ding’ nodig. Ik weet nog goed dat ik een ID-kaart aanvroeg op het gemeentehuis en de mevrouw achter de balie zei: ‘zet hier je handtekening maar neer’. Ik schreef mijn naam in keurige schrijfletters. Wist ik veel dat dat op mijn pasje kwam te staan… En ik me daar jaren aan moest ergeren :)

Voorwaarden

Een handtekening is niks meer of minder dan een naamtekening. Het gaat erom dat jij je ‘krabbeltje’ ergens onder kan zetten. Bijvoorbeeld bij brieven of officiële documenten als een paspoort. Er zijn weinig voorwaarden aan een handtekening, het hoeft zelfs volgens de regels niet eens echt leesbaar te zijn. Je kunt zelfs je handtekening zonder reden wijzigen. Dit doen mensen bijvoorbeeld wanneer ze getrouwd zijn en hierdoor een andere achternaam hebben. Maar mocht je een handtekening bedenken en na een aantal jaar denken: bah, wat een stomme handtekening! Geen probleem. Tijd om een nieuwe handtekening te bedenken! Je hebt zo’n twintig keer nodig om je handtekening onder de knie te krijgen, dus met een kwartiertje heb je dat wel voor elkaar.

Hoe verzin je zoiets?

Eigenlijk is het een kwestie van gewoon maar wat doen. Wil je liever je voornaam of je achternaam goed in beeld? Heb je voorkeur voor iets sierlijks of houd je meer van strak en stijlvol? Zoals ik hierboven al schreef, er zijn geen voorwaarden. Het gaat erom dat je handgeschreven je identiteit weergeeft, doormiddel van die handtekening dus. Dat klinkt wel serieus hè, je identiteit, maar eigenlijk zeg je door je handtekening ergens onder of op te schrijven: ‘hier ben ik en ik ben het hiermee eens’.

Begin maar eens met het voluit opschrijven van je voor- en achternaam. Wanneer je iets sierlijks wilt, kun je nu kijken naar de letters van je naam. Bijna elke letter biedt een mogelijkheid tot een mooie krul. Heb je de juiste letter gevonden, bijvoorbeeld het eind van je voornaam: proberen maar!  Linksom, rechtsom, door je naam heen; ga je gang. Nog niet helemaal tevreden? Probeer dan eens je achternaam, met je voorletter. Het geeft niet om even de tijd te nemen voor een handtekening, wel handig om de volgende dingen mee te nemen:

  • Een handtekening moet niet te ingewikkeld zijn, je moet het makkelijk, uit de losse pols neer kunnen zetten wanneer dat nodig is.
  • Bedenk wel dat een handtekening vaak op officiële documenten staat, een stukje professionaliteit is dan wel handig. Dus hartjes, bloemetjes en anders doodels zijn niet zo gepast voor een handtekening.
  • Je handtekening hoeft dan wel niet leesbaar te zijn, maar het is wel handig dat het dusdanig herkenbaar is en mensen weten dat het bij jou hoort. Dat doe je door niet wekelijks je handtekening te veranderen en wel iets van je naam erin te gebruiken.

Liefs!