How to: jezelf motiveren

Je hebt nergens zin in en blijft lekker de hele dag op de bank hangen met je smartphone in je hand. Soms is zo’n dag heerlijk! Maar als je daar ligt met een onrustig gevoel en een enorme to do list heb je soms een schop onder je kont nodig. Lekker makkelijk als een ander dat doet, maar jezelf motiveren is ook een kunst!

Drijfveren

Motiveren heeft iets actiefs in zich. Je zet jezelf tot iets aan. Je gaat iets doen. Soms lukt dat gemakkelijk, maar op een ander moment kun je merken dat je echt niets uit je vingers krijgt. Dit kan heel goed te maken hebben met je interne drijfveren. Dat zijn stukjes motivatie die vanuit jezelf komen en vaak het beste effect hebben. Voorbeeldje: je moeder wil steeds maar dat je je kamer op ruimt. Het gezeur van je moeder zou een motivatie kunnen zijn om bezig te gaan met die rommel, máár het is iets van buitenaf wat je motiveert. Op het moment dat jij je kamer binnenkomt en je denkt ‘hm, rommeltje, niet fijn’, dan ga je vanuit jezelf opruimen, omdat jijzelf dat blijkbaar belangrijk vindt.

Actie!

Als je nadenkt over je drijfveren zijn er vervolgens twee dingen van belang om daadwerkelijk tot actie over te gaan.

  1. Hoe belangrijk vindt je iets.
  2. In hoeverre ben je ervan overtuigd dat je het kan.

Stel je wilt heel graag piano leren spelen, hebt hier intern al motivatie voor gevonden en wilt vervolgens aan de slag gaan. Maar je vergeet steeds te oefenen en dus loopt het maar niet lekker. Op zo’n moment is het tijd om jezelf te motiveren. Het is goed om jezelf dan af te vragen: vind ik dit belangrijk? Geef jezelf bijvoorbeeld een cijfer tussen 0 en 10. Vervolgens ga je bij jezelf na of je het kan. Ben jijzelf ervan overtuigd dat het je gaat lukken. Geef jezelf hier ook een cijfer voor. Score je beide vragen hoog (6+) dan is er voldoende reden om door te gaan. Als je nagaat waarom je je het specifieke cijfer gegeven hebt, dan kun je hier weer nieuwe motivatie vinden, de schop onder de kont! Score je beide laag, dan is het goed je nog eens af te vragen of het wel zin heeft door te zetten. Score je het een hoog, het ander laag, schrijf dan je voors- en tegens op. Of ga er voor en stel de vragen na een aantal weken nog eens.

Omdenken

Soms zijn er dingen die nou eenmaal moeten, huiswerk maken bijvoorbeeld. Je kunt dat helemaal niet belangrijk vinden en ook heel sterk ervan overtuigd zijn dat je het niet kan. Toch betekent dat niet dat je het dan maar niet hoeft te doen. Probeer op dat moment te bedenken op welk emanier je toch drijfveren hebt voor zo’n taak. Wat levert deze taak je op voor de lange termijn? Een HAVO diploma bijvoorbeeld, waarmee je de PABO kunt gaan doen wat je zo graag wilt! Hup, aan de slag!

Hoe motiveer jij jezelf?

Liefs!

De volgende Belle gaat over seks en liefde. Alles komt aan bod: sexting, verschillen tussen jongens en meisjes en hoe denken anderen over seks? Wil jij die hebben? Geef je dan voor 1 mei op als clublid en dan ligt die op je mat! Daarnaast krijg je ook nog onze awesome Huis van Belle agenda!

PS: Als je nu clublid wordt, dan krijg je de agenda bij een abo!