ShitSpecial #4 – Bindingsangst

Kennen jullie die film: Runaway Bride? Het is al een gouwe ouwe. Het gaat over een bruid (gespeeld door Julia Roberts) die meerdere mannen al bij het altaar heeft laten staan, omdat ze op haar hardloopschoenen wegrende tijdens de bruiloft. Typisch voorbeeld van bindingsangst.

She’s not afraid of all the attention, She’s not afraid of running wild, How come she so afraid of falling in love?

One Direction

Bindingsangst betekent zoiets als: bang voor het aangaan van een intieme relatie. Eerder schreef ik over intimiteit, vandaag ga ik meer in op waarom dat voor sommige mensen zo moeilijk is.

Hechting

Bindingsangst heeft alles te maken met hechting. Hechting is een psychologische term, het verwijst naar het proces van het in staat worden een emotioneel veilige band met iemand te krijgen. Volgens Sue Johnson, expert op het gebied van hechting en relatietherapie, draait het allemaal om deze vraag: “Als ik me naar jou uitstrek, omdat ik je nodig heb, zal je er dan voor mij zijn?”

Veilige en onveilige hechting

Er zijn twee categorieën hechting: veilig en onveilig. Als je veilig gehecht bent aan iemand kan je je bij deze persoon kwetsbaar opstellen en je emoties (zoals boosheid, verdriet, angst) uiten in nabijheid van de ander zonder dat je je daarbij onveilig voelt. Ook blijf je je veilig voelen bij je emoties en bewust van jullie band als de ander er even niet is. Bij onveilige hechting kan het zijn dat je 1) wel kwetsbaar durft te voelen, maar alleen als de ander erbij is. Dan staat de angst voor verlaten meer op de voorgrond. Of dat je bijvoorbeeld 2) niet veilig voelt om je emoties te voelen als de ander erbij is. Die mensen zullen last hebben van bindingsangst en intimiteit vermijden. Dan zijn er ook nog mensen die 3) zich en niet veilig voelen om te voelen bij de ander, maar ook niet bij zichzelf. Die worden dus heen en weer getrokken tussen: verlatingsangst en bindingsangst.

Toen je in de buik van je moeder zat begon het proces van hechting al. En in de eerste jaren van je leven is daar de belangrijkste basis voor gelegd. De relatie die je dan ontwikkelt met je ouders of opvoeders, heeft veel invloed op de relaties die je vervolgens krijgt met vrienden en uiteindelijk ook met je levenspartner. Hoe veiliger jouw emoties waren bij jouw ouders, hoe veiliger je je in andere relaties zult voelen. Het proces van hechting gaat door, dus als je band met je ouders niet zo veilig was, kan dat in andere fases van je leven wel verder ontwikkelen. Gelukkig!

Niemand is volmaakt veilig gehecht, omdat we allemaal in een gebroken wereld leven. Dus we voelen ons allemaal wel eens een beetje onveilig bij de mensen van wie we houden. Maar de één heeft er dus meer last van dan de ander.

Tips als je bang bent voor emotionele intimiteit

  • Ga na in welke relaties je die angst hebt en in welke niet. Dus: heb je het met je moeder? En met je vader? En ga langs: broers/zussen, ooms/tantes, God, huisdieren, vriendinnen, liefdesrelaties? Wanneer lukt het je wel om je kwetsbaar op te stellen en wanneer niet? Als je dat weet, weet je wat je nodig hebt om je veilig te voelen. Dan kan je als je met je lief daarover praat ook concreet aangeven wat je nodig hebt.
  • Het is een proces. Geef jezelf de tijd en vraag ook tijd van je lief. Je hebt niet zomaar bindingsangst gekregen. Waarschijnlijk heb je door ervaring geleerd dat als je je kwetsbaar opstelt dat je dan gekwetst kunt worden. Dan heb je heel veel goede ervaringen nodig voor je iemand helemaal durft te vertrouwen.
  • Praat met je lief over wat je denkt en voelt: de positieve en de negatieve dingen. En probeer na een goede ervaring volgende keer ietsje meer van jezelf te laten zien.

Heb je vragen? Stel ze hieronder!

Deze blog werd geschreven door Daniëlle.