DIY – Een muts haken

Nu het buiten kouder wordt leek het me leuk om eens een muts te haken. Het patroon is niet moeilijk, en zeker niet als je het reliëfrandje achterwege laat.

Benodigdheden:

  • 1,5 bol wol of dik katoen. Ik gebruikte Phildar Cabotine, in de kleur piscine
  • Haaknaald nr. 3,5 (voor mijn garen, kijk even op het label van jouw wol voor de dikte van je haaknaald)
  • (Stop)naald
  • Schaar
  • Eventueel een pomponmaker, of gebruik kartonnetjes

Aan de slag met je muts

Stap 1: Haak losjes een sliert lossen, die net iets breder is dan de omtrek van je hoofd rond je oren. Ik haakte 85 lossen. Haak deze ketting aan het einde vast aan het begin van je ketting met een halve vaste. 

Stap 2: Haak één toer 3 lossen, en vervolgens 84 stokjes. Haak dan 3 toeren achter elkaar: 3 lossen, *2 stokjes, 1 reliëfstokje*. Herhaal *-* de hele toer door, en eindig de toer met een halve vaste in de eerste 3 gehaakte lossen. Haak voor de volgende toer weer 3 lossen, en herhaal *-*.

Reliëf stokje haken:

Haak eerst 2 gewone stokjes. Sla dan de draad om je haaknaald, en haak dan een stokjes ‘om’ het volgende stokje heen.

Hopelijk snappen jullie nu hoe je het reliëfstokje haakt, kijk anders even hier.

Stap 3: Haak nu 19 toeren achter elkaar: 3 lossen, *84* stokjes. Herhaal *-* de hele toer. Eindig de toer met een halve vaste in de drie lossen, en haak opnieuw 3 lossen. Ik minderde elke toer ook 1 stokje, ergens random gekozen in de toer (in totaal minderde ik dus 19 keer). Zo krijg je dat de muts al iets naar binnen gaat lopen. Dit hoef je niet per se te doen, maar ik vond het mooier.

Stap 4: Pas even de muts op je hoofd en kijk of hij boven je hoofd uitsteekt (dit is goed!). Het is trouwens handig om tussendoor ook even te kijken of je muts niet te strak of te los wordt.

PicMonkey Collage

Stap 5: Knip een lange draad af en haal met je stopnaald door alle lusjes van de laatste toer. Trek heel stevig aan. Nu is je gat gedicht.

Stap 6: Maak een pompon, met een pomponmaker of met een kartonnetje, en maak de pompon vast op je muts. Kijk ook even hier. Hecht alle draadjes af en klaar!

Dragen jullie vaak mutsen?

Pssst, wil jij elke maand extra blogs en winacties ontvangen én ons toffe tijdschrift Belle?
Word dan lid van de club!

 

Knop_geefjeop

Deze blog werd geschreven door Eline G.