Joëlle bakt: moulleux au chocolat

Dit is een recept dat al heel wat jaren in mijn receptenschrift staat en altijd als een restaurant-toetje aanvoelt: een warm chocoladecakeje waarvan de binnenkant nog vloeibaar is en naar buiten stroomt als je je lepel er in steekt. Chocolateheaven on earth. Het is eigenlijk heel simpel om te maken en een heerlijk toetje voor een feestelijke maaltijd. Inmiddels beginnen we alweer een beetje richting de kerstdiners en alles te gaan, dus als je met je vriendinnen een etentje gaat plannen: roep dat jij het toetje wel wilt maken en verras ze met dit fan-tas-tische chocolade bommetje. <3

Nodig voor 12 stuks:

  • 100 g boter
  • 200 g pure chocolade
  • 100 g suiker
  • 4 eieren
  • 40 g bloem

Aan de slag

Stap 1: Verwarm de oven voor op 200 graden (180 bij hetelucht).

Stap 2: Smelt de boter en chocolade au bain marie.

Stap 3: Doe de suiker en eieren in een kom. Mix net zolang totdat verdubbeld in grootte is en haast wit van kleur.

Stap 4: Spatel de bloem erdoor.

Stap 5: Spatel de gesmolten chocolade en boter erdoor.

Stap 6: Schep het beslag in ingevette vormpjes. Je kunt hiervoor een cupcakeblik gebruiken of kleine souflé schaaltjes. Ze mogen tot net onder de rand vol; de cakejes zullen iets rijzen maar niet heel veel.

Stap 7: Bak ze op 200 graden (180 hetelucht): 8-10 min, afhankelijk van de grootte van de vormpjes. De bovenkant moet er nét gebakken uitzien, zodat de binnenkant vloeibaar blijft. Mocht ‘ie er toch iets te lang in staan dan zijn het trouwens nog steeds fantastische cakejes hoor. :-)

Serveer als ‘ie nog warm is, voor extra feest op je bord schep je er wat roomijs en slagroom bij. Je kunt uiteraard extra versieren met hagelslag, nougatine, zilverpareltjes… Maak er iets feestelijks van!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

p.s. Met melkchocolade kan natuurlijk ook. Dan is ‘ie iets zoeter. Ik hou zelf niet zo van pure chocolade, maar voor deze cakejes vind ik ze met puur het lekkerst – ik heb het getest!