Wat is een bullet journal?

Ik zie ze overal voorbijkomen. Op Instagram, Pinterest en zelfs in real life: bullet journals. Voordat je gelijk denkt aan kogels en rondrennende militairen: daar gaat het niet over. Wat is het dan wél, zo’n bullet journal? Daar vertel ik je hier meer over!

Het begon allemaal…

…met een man die zijn zaken niet helemaal op orde had. (Dat komt wel vaker voor, hè? ;)) Je herkent het vast wel: je schrijft dingen die je ABSOLUUT NIET MAG VERGETEN op boodschappenbriefjes en maakt  tot in den treure to-do-lijstjes op post-its – die vervolgens rondslingeren en kwijtraken. Ryder Caroll was er klaar mee. Hij bedacht het systeem van de bullet journal (ook wel ‘BuJo’): een notitieboek waarin je alles kwijt kunt. Hoera, wat een lifesaver!

En nu concreet?

Het is niet zo dat je in de wilde weg lijstjes schrijft in zo’n notitieboek. Nee, structuur is het sleutelwoord! Er zijn 4 vaste onderdelen in een bullet journal: een inhoudsopgave (dat klinkt professioneel), een dagelijkse of wekelijkse planning, een maandelijkse planning en – je raadt het al – een jaarplanning voor langetermijndoelen. Als je nu vermoeid denkt dat je  dan wel veel lappen tekst moet schrijven: stop! Niet waar! Het idee is juist dat je veel symbolen gebruikt. Bijvoorbeeld een rondje voor belangrijke afspraken en een streepje voor als je ‘m hebt gedaan. Wist je dat zo’n stip ‘bullet’ heet in het Engels? Vandaar de naam!

Lekker losgaan

Toen ik dit voor het eerst las, dacht ik: gaap. Wat saai. Eindeloos planningen maken… Ik heb wel iets beters te doen. Totdat ik allerlei kleurige plaatjes voorbij zag komen op social media. Waren dat bullet journals? Ja! Zo tof. Je kunt er dus voor 100% je creativiteit in kwijt! Je kunt telkens je eigen lay-out ontwerpen, foto’s erin plakken van leuke dingen die je gedaan hebt de afgelopen tijd, quotes handletteren, stickers plakken, losgaan met washi tape… En je hoeft niet alleen maar te plannen. Je kunt ook lijstjes bijhouden – van liedjes die je geluisterd hebt, mooie momenten, gewoonten die je hebt of wil afleren, complimentjes die je gekregen hebt; verzin het maar. Wat krijg je dan een mooie verzameling van je levensjaar!

Ik wil ook zo’n bullet journal!

Heb jij nu de neiging om het eerste het beste notitieboek te pakken en aan de slag te gaan? Yes, you go girl! Ik heb nog een aantal tips voor je, zodat je eigen bullet journal te gek wordt:

  1. Hoera voor Instagram en Pinterest! Als je zelf niet goed weet hoe je moet beginnen, zoek hier dan eens naar inspiratie.
  2. Laat je niet overweldigen door al die prachtige plaatjes die je vindt op de bovenstaande kanalen. Die zijn van professionals die het al jaren doen – of al illustrator zijn. Jij begint net, dus stel niet te hoge eisen aan jezelf. Een beetje prutsen is ook best leuk, toch?
  3. Kies een notitieboek uit met wat dikkere pagina’s. Dan drukt de inkt van je pen niet snel door en kun je naar hartenlust verven, mocht je willen.

Eigenlijk is het antwoord op de vraag wat een bullet journal is, heel makkelijk te beantwoorden: het is gewoon een fancy agenda. Zou jij er een beginnen? Of heb je al een BuJo? Ik ben benieuwd!

Heb je ons nieuwe zomerboek al gezien? Samen met Anne Sara hebben we een fantastisch boek gemaakt dat je wil hebben! Koop het nu in onze shop of krijg het gratis als je clublid bent! (Of je kiest voor onze toffe schoolagenda, dat wordt kiezen!)