BeautifulBasics – Succesvolle communicatie

Ken je dat? Zo’n moment dat je niet uitgepraat raakt met je vriend? Dat je bewondering voor hem met de seconde groeit als hij iets enthousiast vertelt. En dat wat hij zegt weer nieuwe vragen bij je oproept. Hoe zit dat dan? Hoe is dat voor je? En dat je dat kunt delen. Ik houd heel erg van die momenten! Op zulke momenten voel ik heel sterk waarom ik zoveel van mijn man houd!

Het is niet altijd zo makkelijk. Een half uur zoenen is vaak makkelijker dan echt van hart tot hart met elkaar praten. Soms wil jij graag praten en wil hij niet. Of soms komen er emoties bij kijken waar je je geen raad mee weet. Of hij zegt dingen waar je je aan irriteert. Of jullie proberen het wel, maar de diepgang ontbreekt een beetje.

Hoe beter jullie samen leren communiceren, hoe krachtiger je relatie wordt. Belangrijk dus! Maar hoe doe je dat op een goede manier? Een belangrijke BeautifulBasic voor je relatie :).

Verdiep je gesprek!

Je kunt een gesprek verdiepen door specifieke dingen te vertellen, of hier bij de ander naar te vragen. Je kan gewoon informatie overbrengen: “Ik had vandaag een moeilijke wiskundetoets en ik denk dat ik hem verknald heb”. Je kan dan ook vertellen hoe je daarover denkt: “Ik baal daarvan, want ik had er zo hard voor geleerd”. Vervolgens kan je het verdiepen door te delen hoe je daarbij voelt en wat het voor je betekent. “Ik ben daar heel verdrietig (gevoel) over, want ik voel me echt een loser (betekenis).” En dan het allerkwetsbaarste is als je kunt delen wat je nodig hebt van de ander, je behoefte: “Ik heb een arm om mijn schouder nodig, omdat ik even wil uithuilen.”

Vaak denken we dat de ander ons al begrijpt als we gewoon informatie overbrengen. Maar in bovenstaand voorbeeld had het ook zo kunnen zijn dat je het eigenlijk wel stoer vond om een toets te verknallen. Of dat je het de docent kwalijk neemt dat hij nooit iets duidelijk uitlegt.

Geen oplossing nodig

Dit kan in gesprek met je vriend best wel lastig zijn. Mannen denken vaak als je informatie doorgeeft met een beetje emotie dat ze het moeten oplossen. Zij zijn ook heel goed in oplossingen bedenken, maar dat hoeft je behoefte niet te zijn. Misschien heb je behoefte aan afleiding, een luisterend oor, dat hij zegt: “het komt wel goed schatje!”, of dat hij je even met rust laat. Andersom weten wij ook niet wat hij bedoelt of nodig heeft.

Probeer het eens uit! Probeer je gesprek te verdiepen door eens door te vragen naar gedachten, gevoelens, betekenis en behoeften! En bespreek eens samen wat hij fijn vindt, als hij je iets vertelt wat hem dwarszit. Deel dat zelf ook!

Het is de moeite waard! Je relatie wordt hier veel sterker van. Het helpt jullie om een team te vormen en elkaars beste maatjes te zijn.

Wat is de mooiste vraag die ooit aan jou gesteld is?

Deze blog werd geschreven door Daniëlle.