Beginnen met Bijbellezen

De Bijbel staat vol met boeiende avonturen, wijze spreuken, mooie gedichten, historische verslagen, leerzame brieven, goede regels en belangrijke lessen. Sterker nog, het is alles wat God aan óns wilde vertellen! En toch, toch kruip je maar zelden met een kop thee en de Bijbel op de bank. Hoe kan dat? Hoe zorg je ervoor dat de Bijbel wel interessant wordt? Hoe begin je met Bijbellezen? En, nog veel belangrijker, hoe hou je het vol?

Leer God kennen

Je kunt een boek doorlezen, helemaal uitpluizen of zelfs hele stukken uit je hoofd leren, maar het wordt pas echt interessant als je contact hebt met de schrijver. Dat geldt waarschijnlijk voor alle boeken, maar met de Bijbel is dat helemaal. Voordat de Bijbel dus boeiend wordt, moeten we een connectie hebben met God. Als je iemand alleen maar kent van horen zeggen, krijg je geen relatie met die persoon. Het is best mogelijk een hele hoop te weten te komen over diegene, maar je leert hem pas daadwerkelijk kennen als je zelf met hem in gesprek gaat. Zo is dat ook met God. Je kunt veel over Hem horen, maar daarmee leer je Hem nog niet kennen. Als je zelf tijd met God doorbrengt, krijg je een persoonlijke en levende relatie met Hem en leer je Hem steeds beter kennen.

Dat lijkt wel vaak zo, als je andere mensen hoort bidden, en daar is ook niets mis mee.

Tijd met God doorbrengen dus. Om daarmee te beginnen is het goed God te vragen je te helpen, je concentratie te geven, en te helpen begrijpen wat je leest in de Bijbel. Maar praten met God is niet alleen dingen vragen en voor dingen bedanken. Dat lijkt wel vaak zo, als je andere mensen hoort bidden, en daar is ook niets mis mee. Maar als je alleen bent kan je ook gewóón praten. Vertellen over die belachelijk moeilijke toets, de aardige buschauffeur die nog even op je wachtte, of het meningsverschil met je zusje. Gewoon de dingen die je bezighouden. God interesseert zich in jou!

Tijd met God doorbrengen is heel divers

Tijd met God doorbrengen hoeft niet elke dag vijf minuten bidden, tien minuten Bijbellezen en daarna een lied zingen te zijn. Als je houdt van wat stabiliteit en duidelijkheid kan het fijn zijn, maar ikzelf heb het liever wat afwisselender. Je kunt bijvoorbeeld voor zoveel mogelijk mensen bidden, al je zegeningen opschrijven, of een overdenking beluisteren. Zelf vind ik het fijn om in een notitieboek dingen op te schrijven, bijvoorbeeld over wat ik heb geleerd, of juist wat ik niet begrijp. Maar ook een Bijbelvers dat me aansprak, een brief aan God, iets wat is gebeurd en wat ik even kwijt moet, een wonder dat ik heb meegemaakt of een gedicht. Het hoeven niet elke dag hele pagina’s vol te zijn, maar het geeft je wel wat meer idee over jouw leven met God. Je onthoudt daardoor mooie dingen die gebeurd zijn en het is heel bemoedigend om later terug te lezen.

Verder is het handig om met Bijbellezen op een strategisch punt te beginnen.

Ook Bijbellezen kan op veel verschillende manieren. Je kunt een thema kiezen wat jij op dat moment interessant vindt en je daar een poos in verdiepen. Een andere manier is Bijbellezen met de vraag: ‘Hoe kan ik dit op mijn leven betrekken?’ En dan iets verzinnen om het geleerde in de praktijk te brengen. Weer een ander idee is om onderzoekend te lezen en iets helemaal uit te pluizen. Daarvoor kun je de verwijzingen onderaan de pagina gebruiken of je kunt kijken in een studiebijbel. Kom maar op met alle landkaartjes, stambomen en achtergrondinformatie!

Verder is het handig om met Bijbellezen op een strategisch punt te beginnen. Nehemia, Ruth, Jona, Esther en de Evangeliën zijn korte, niet al te moeilijke boeken. Als je die Bijbelverhalen leest, probeer je dan de verhalen voor te stellen. Leef je in en bedenk hoe het er allemaal uit moet hebben gezien. Dan begint het echt voor je te leven.

En, de belangrijkste tip: begin gewoon! Gris een Bijbel uit de kast, sla ‘em open en lees!

Dit artikel werd geschreven door Talitha Schouw, in opdracht van Belle

Foto door Roos Paauwe Photography voor Belle

Ben jij al lid van onze club? Als clublid krijg je 6 keer per jaar de Belle op de mat, dit mooie welkomstpakket, toegang tot het forum en exclusieve korting op onze evenementen. Dat wil jij toch ook?

Als lid van onze club heb je deze 4 voordeeltjes zo maar te pakken:

♥ Je krijgt 6 keer per jaar ons tijdschrift Belle op de mat vol artikelen over geloof, zelfbeeld, school, vriendschap en nog veel meer.
♥ Je krijgt toegang tot ons online forum waar je met andere Bellemeiden kunt kletsen
♥ Natuurlijk krijg je korting op onze evenementen zoals de Belledag
♥ Het belangrijkste: je hoort bij een supergezellige club meiden die net als jij geloven en Belle zijn!

+ bij 3000 clubleden verloten we een te gekke roze Fuji Instax Polaroidcamera!

PS: Heb je ons zomerleesrooster De Bijbel op flipflops al gezien? Je bestelt haar nu gratis in onze shop!