Brush Lettering voor beginners

Zie je op Instagram en Pinterest ook altijd de leukste handlettering voorbijkomen? Tof hè? Er bestaan talloze technieken, van stiften tot kroontjespen tot verfborstel. In deze blog deel ik een aantal tips voor brushlettering, met een verfborstel. Het lijkt misschien moeilijk, maar als je eenmaal de techniek onder de knie hebt, en veel oefent lukt het steeds beter.

Op dit moment hangen er een aantal bemoedigende Bijbelteksten in mijn slaapkamer. Ik vind het erg tof om brush lettering te oefenen met Bijbelteksten omdat je dan de tekst helemaal tot je neemt en eigenlijk vanbuiten leert. Dubbele reden dus om nu eindelijk zelf te beginnen met brush lettering!

Wat heb je nodig?

  • Papier natuurlijk!
  • Verfborstel
  • Inkt

     foto_2

Je kiest best niet te dun papier, alhoewel oefenen op kladpapier wel fijn kan zijn. De verfborstel die je gebruikt mag niet te dik zijn, maar ook niet te dun. Je kan even testen welke voor jou het beste werkt. Heb je al iets van verf in huis? Je kan dit altijd verdunnen met water. Of je gebruikt inkt (ook verdunt met water) of ecoline of waterverf. Ik heb met de voorbeelden in deze blog zwarte ecoline gewerkt, dit werkt voor mij het beste.

De techniek:

foto_3

De aller-aller-belangrijkste techniek die je onder de knie moet krijgen is degene die ik nu uit ga leggen. Je duwt bij elke neerwaartse lijn (degene die naar beneden gaat) iets harder op je verfborstel, hierdoor wordt deze lijn dikker. De lijnen die opwaarts gaan (dus naar boven) zijn altijd dunner, hier moet je dus heel licht je borstel over het papier laten glijden.

Foto_4

Tips:

    1. Bekijk mijn voorbeelden goed en probeer ze eens na te maken, zo ga je de techniek ook beter onder de knie krijgen.
    2. Probeer eens je naam volgens de techniek te schrijven in je normale handschrift
    3. Het woordje “Hello!” vind ik altijd heel tof om mee te oefenen, probeer dit ook eens.

foto_5

  1. Lukt het niet meteen van de eerste keer? Geen paniek, meer oefenen of wisselen van verfborstel kan ook helpen.
  2. Bij brush lettering hoeven niet alle letters perfect geschreven te worden, een beetje nonchalant mag wel. Dit is het grote verschil met klassieke kalligrafie.

brush lettering

Veel succes! Ik ben erg benieuwd of je zin hebt gekregen om eraan te beginnen. Vragen mag je altijd stellen, ik beantwoord ze graag!

Deze blog werd geschreven door Jedidja