In de wolken

Houd jij van wolken? Ik wel. Van die witte wolken die voorbij drijven op een zonnige dag bijvoorbeeld. Of als de ondergaande zon de wolken prachtig roze kleurt. Maar ook dreigende wolken kunnen fascinerend zijn. Al nadenkend over wolken kwam ik tot de conclusie dat veel mensen wel iets hebben met wolken. Waarom anders worden ze in de taal zo vaak gebruikt om gevoel uit te drukken? En wat te denken van al die prachtige foto’s en schilderijen die er van wolken zijn gemaakt? Ik zet er een paar op een rijtje voor je!

In je wolk zitten

Soms als ik helemaal op ga in een project, dan voelt het voor mij alsof ik in een wolk zit. Een positief gevoel. Meestal gebeurt dit als ik schrijf. Ik ben dan zo geconcentreerd op mijn taak en vol van het onderwerp dat ik het nauwelijks hoor als mijn man iets tegen mij zegt. ‘Sorry schat, ik zit even in mijn wolk’, zeg ik dan en vervolgens begin ik enthousiast te ratelen over wat ik aan het doen ben. Hij is er inmiddels aan gewend. ;-) Dit prachtige portret van fotograaf  Alicia Savage drukt dat gevoel van mij eigenlijk precies uit.

Alicia_Savage

In de wolken zijn

Heel bekend is de de uitspraak dat je in de wolken bent. Iemand die dat zegt voelt zich op dat moment heel blij en opgetogen. Een goed cijfer, het winnen van een wedstrijd of een knipoog van een leuke jongen kunnen ervoor zorgen dat je in de wolken bent.

albert_van_loon

Kunstenaar Albert van Loon (1973) maakte deze twee schilderijen die gaan over wolken. De man op het schilderij rechts is duidelijk in de wolken. En je kunt vast wel raden waarom?! Leuk hè, zo’n kunstwerk dat iets uitdrukt waarin je iets van jezelf kunt herkennen en waar je ook nog eens je fantasie bij kunt gebruiken? Het schilderij links past goed bij mijn vorige blog over naar de wolken staren en heb ik daarom ook toegevoegd.

Mist in je hoofd

Wolken worden niet alleen gebruikt om een positief gevoel uit te drukken. Mensen die in de rouw zijn of last hebben van een depressie omschrijven het leven in zo’n periode vaak als kleurloos. Alsof er een grijs wolkendek over hen is heen getrokken of er mist zit in hun hoofd. Een moeilijk gevoel dus.

berndnaut_smilde

Alhoewel de foto’s van Berndnaut Smilde (1978)  niet per se hierover gaan, vind ik dit wel een mooie plek om ze te laten zien. Berndnaut heeft een manier gevonden om wolken te maken, gewoon ergens binnen. Daar maakt hij dan foto’s van. Die wolk verdwijnt weer, maar de foto’s blijven. Het zijn ‘stille’ beelden, vind ik. Ze vertellen mij iets over kwetsbaarheid, tijdelijkheid en misschien ook eenzaamheid. In deze film legt de fotograaf uit waarom hij deze foto’s maakt en wat wolken voor hem betekenen.

Berndnaut Smilde – Making Clouds from The Avant/Garde Diaries on Vimeo.

Olaf’s wolk

Tja, en als we het dan toch over wolken maken hebben… dan kan Olaf uit Frozen natuurlijk niet ontbreken! Ben jij al fan van deze film? Onze nichtjes wel namelijk, vandaar dat ik de film ken. Olaf is wel mijn favoriet hoor, die kleine sneeuwpop die uitziet naar de zomer, terwijl hij dan zal smelten. Gelukkig kan Elsa wolken toveren die blijven. Komt dat even goed uit.

olaf's_wolk

Schapenwolkjes

Tenslotte wil ik jullie deze (te) gekke animatie van Jacob Streilein over schapenwolken niet onthouden.

Punctuwool from Jacob Streilein on Vimeo.

Wanneer ben jij in de wolken?

Deze blog werd geschreven door Frouckje