#Fitgirl

Wanneer verdient je instapost de # fitgirl? Moet je dan iedere dag sporten, gezonde smoothies drinken met bizarre combinaties aan groenten en fruit, bananenpannenkoeken eten, je havermout een nachtje laten staan, speltbrood kiezen en quinoa leren uitspreken? Dat klinkt best vermoeiend allemaal.

Fit, fitter, fitst…

Het beeld dat ik van de fitgirl heb, lijkt niet per se op mijn eigen spiegelbeeld. Ik bedoel, ik heb geen volle haardos, überstrak lijf of altijd een goede ‘strike a pose’ paraat zeg maar. Oh ja, en ik eet liever chocola dan spinazie. Maar klopt mijn beeld wel? Ik vraag het aan fitgirl Wendy Vos, eigenaar van Own It. Zij zegt: “Deze vraag vind ik interessant, want is een fitgirl per definitie iemand met een strak lijf? Ik vind dat een fitgirl de beste versie van jezelf is, binnen de gezondheidsnormen.” Dat klinkt goed zeg. Een fitgirl is dus gewoon een fitte girl. Het gaat dus niet om je kledingmaat of sporty outfit. Iedereen kan een fitgirl zijn.

Fit voornemen

Het nieuwe jaar staat alweer bijna voor de deur. Een mooi moment voor fitte voornemens. Hoe word ik nu een echte fitte girl? Wendy: “Ik denk met name voelen waar jij je goed bij voelt en weten wat voor voeding en beweging daarbij nodig is.”  Elyna is vitaliteitscoach en weet alles over gezond eten en voldoende sporten. Ook zij vertelt me dat iedereen een gezonde fitgirl kan worden. Nu heb ik in Het Genesis Dieet gelezen, dat veel van het eten dat wij eten je maag wel vult, maar niet echt voedt. Ons eten wordt zo bewerkt, dat het wel lang op de plank kan blijven liggen, maar niet per se goed voor je is. Eten uit pakjes en zakjes is dus niet zo gezond. En uit ervaring weet ik dat iedere pauze een roze koek eten ook niet het beste idee is. Maar wat dan wel?

Eet jezelf fit

De Schijf van 5 geeft natuurlijk inspiratie voor voedzaam eten. Wat zegt Elyna hierover? “Zorg ervoor dat je de juiste voeding eet. Niet te weinig en niet teveel. Genoeg vezels, genoeg eiwitten en genoeg vetten. Wees niet bang voor vetten, deze zijn goed voor je hormonen. Wees ook niet bang voor koolhydraten, die hebben je spieren en organen namelijk nodig. En eiwitten zorgen voor de opbouw van cellen.” Wendy heeft nog een briljante toevoeging: “Vooral ook blijven genieten. Wordt je bewust van wat je doet en wat het betekent voor je lichaam.” Er is dus niets mis met af en toe een lekker stuk chocola. Gelukkig maar.

Lekker bewegen

Bewegen is goed voor je en sporten doe je vooral omdat je dat leuk vindt. Bedenk eens hoeveel je al beweegt op een normale schooldag. Je sjouwt met je schooltas, dat lijkt mij een prima krachttraining. Je fietst door weer en wind en moet flink doortrappen om op tijd te komen. Dat is een pittige cardio workout. Trap op en af en meterslange gangen doorrennen, enig idee hoeveel stappen je dan zet? Heb je een sportief doel? Kies dan voor een gerichte sport waar je met plezier naartoe gaat. Elyna: “Wil je gespierde armen, dan kies je voor krachttraining gebaseerd op armen. Wil je leniger worden dan kies je voor ballet, wil je sterker worden in je core [romp] dan kies je voor bootcamp of pilates.” Neem eens een proefles en check waar jij blij van wordt. Volgens Wendy is bewegen echt makkelijker dan je denkt en ze geeft meteen nog een waardevolle tip. “Weten wat je doet en goed advies volgen. Niet laten leiden naar een ideaalbeeld, maar vind jouw eigen ideaalbeeld.”

You are beautiful

Hoeveel je ook beweegt en hoe gezond je ook eet, we passen gewoon niet allemaal in maatje 36. “Natuurlijk behoud je altijd je bouw”, zegt Elyna. “Iemand met brede heupen zal altijd bredere heupen houden. Kijk naar Beyoncé, Kardashian en JLO.” En daar is dus helemaal niets mis mee. Een echte fitgirl vindt het gewoon belangrijk om goed voor zichzelf te zorgen. En voor God hoef je ook echt geen sixpack te hebben. Hij heeft je gemaakt en vindt je prachtig.

Wat zijn jouw fitte voornemens?

Deze blog is geschreven door Ity

** Met dank aan Elyna Kortwijk van V-Worx en Wendy Vos van Own It.