In the spotlight – Rivelino Rigters

Deze gastblog van Rivelino Rigters staat ook in Belle 2 Transformed, maar we vergaten te vermelden dat de foto van Rivelino gemaakt is door Julie Bliks.

Op mijn vijfde overleed mijn vader voor mijn ogen. Hij kreeg een zware COPD-aanval waarbij hij geen adem meer kon halen. Ik heb hem letterlijk overeind gehouden in zijn laatste momenten op aarde. In de jaren die volgden zeiden volwassenen dat ik er goed mee omging en dat ik volwassen was voor mijn leeftijd. Dat doet zoiets met je, je wordt te vroeg volwassen.

Rolmodellen

Ik had veel oudere vrienden op school en in de buurt. Daar was ik op zoek naar rolmodellen en vaderfiguren, die vond ik in de oudere jongens. Ik woonde in Amsterdam-West, mijn vrienden daar gaven soms onbedoeld een verkeerd voorbeeld. Hun activiteiten als hosselaar en crimineel maakten indruk. De dure schoenen, gouden kettingen en aandacht van meiden werkten als een magneet op mij. Ik wilde zijn zoals zij, ook al hielden zij zich bezig met inbraak, drugs dealen, berovingen en meer. Ik, als kleine jongen van acht, wilde ook zo zijn. Op die manier kreeg ik status en aandacht.

Jeugdgevangenis

Ik volgde rap in hun voetstappen. Het begon met geld stelen van de juf en het ging verder met inbraak, beroving en uiteindelijk drugshandel. Ik kwam op mijn dertiende voor het eerst met politie en justitie in aanraking. Ik werd veroordeeld tot een aantal maanden jeugdgevangenis en een taakstraf bij Bureau HALT. Vastzitten maakte niet veel indruk op mij, maar zorgde er eerder voor dat ik dieper in het web van criminaliteit terechtkwam. Pas na een drugsdeal tussen mijn vijftiende en zestiende kwam ik op een kruispunt terecht.

Muziek

Ik besefte dat ik een keuze moest maken; of doorgaan met alle gevolgen van dien of een andere draai aan mijn leven geven. Ik besloot het laatste en kwam in contact met een groep jongeren uit een kerk in Amsterdam-Noord. Zij vertelden mij over God en een ander soort leven. Die keuze veranderde enorm veel voor mij en leidde ertoe dat ik mij ging richten op het ontwikkelen van mijn muzikale talent als rapper en uiteindelijk ook als talentcoach. Ik wilde graag mijn verhaal vertellen via muziek.

Positief rolmodel

Tijdens optredens en workshops kwam ik veel in contact met jongeren met een soortgelijk verhaal als dat van mij. Nadat ik in 2004 voor het eerst terugkwam in de jeugdgevangenis waar ik zelf had gezeten, kreeg ik het op mijn hart om voor deze jongeren een grotere broer te zijn en een positief rolmodel. Fast forward; ik doe inmiddels veel werk in (jeugd)gevangenissen in Nederland, Suriname, Uganda, Aruba, Bonaire en Brazilië. Momenteel werk ik aan een nieuw boek, een album en een gevangenistour in Nederland.

Rivelino Rigters is schrijver, rapper en talentcoach. Via zijn stichting Criminal Minded geeft hij rap/songwriting workshops en trainingen aan jongeren en volwassenen in detentie of aan mensen die net zijn vrijgekomen.

Meer over Rivelino op www.blackrockstar.com en meer over zijn stichting op www.criminalminded.nl