Op kamers gaan: hoe doe je dat? #1

Keuzestress: waarom wel of (nog) niet op kamers gaan wonen

Voor veel scholieren hangt het maken van een studiekeuze samen met een andere vraag, namelijk: zal ik op kamers gaan? En: kan ik dat wel? Voor de een lijkt het misschien ideaal: eindelijk alle vrijheid om te doen wat je wilt en geen ouder die je dwingt je kamer op te ruimen. Aan de andere kant laat je ook wel je vertrouwde wereldje los en moet je jezelf maar zien te redden. Het eten komt immers niet automatisch op tafel te staan en de afwas verdwijnt ook niet vanzelf. Niet gek dus als je dit best spannend vindt!

Voordelen van op jezelf wonen

Voor velen zal de voornaamste reden de reisafstand zijn. Dichterbij je hogeschool of universiteit wonen betekent dat je je wekker een stuk later kan zetten. Als je kan fietsen naar je onderwijslocatie scheelt het ook drukte in het OV. Dan zit je niet dagelijks met de kans op een vertraagde bus of trein. Daarnaast dus de vrijheid: zeker als je de oudste thuis bent is het misschien best wel fijn om even geen rekening te hoeven houden met jongere broertjes en zusjes en zelf te bepalen wat je wanneer doet.

Verder is het wat makkelijker om echt actief te worden in het studentenleven als je op kamers gaat. Niet halverwege de avond al weg moeten om de laatste bus of trein nog te halen, maar naar huis fietsen wanneer het je uitkomt. Denk ook aan dingen als spontaan afspreken met medestudenten voor een picknick in het park of een gezamenlijke studeersessie, dit wordt een stuk makkelijker als je op kamers woont.

Daarnaast is het (als je een beetje van klussen en decoreren houdt) natuurlijk ook simpelweg heel leuk om een studentenkamer in te richten en hier je creativiteit lekker op los te laten.

En misschien nog het belangrijkste: op jezelf wonen is in het begin niet altijd even makkelijk, maar uiteindelijk wel super leerzaam en je wordt in korte tijd erg zelfstandig! Iedereen laat wel een keer zijn avondeten aanbranden, stelt de wasmachine verkeerd in, moet beschimmelde groente van zijn koelkastplankje vissen of komt er op zondagavond achter geen ontbijt in huis te hebben, maar dat hoort er gewoon bij. Hard om lachen, en weer door.

Geloof me, huishoudelijke skills leer je met name door het gewoon te proberen. En je ouders zullen het alleen maar leuk vinden als je hen af en toe om tips vraagt.

Persoonlijke keuze

Als je gaat studeren verandert er al heel veel in een korte tijd. Veel studenten wennen dan ook liever eerst even aan hun nieuwe studie. Zij gaan pas na een paar maanden of in hun tweede studiejaar op kamers. Zeker als je bij je ouders ook nog een bijbaantje of een vaste vriendengroep hebt is het misschien nog wel heel fijn om daar te blijven wonen.

Daarnaast kost op kamers wonen natuurlijk ook extra geld. Online zijn handige rekentools en checklists te vinden waarmee je inzicht kan krijgen in de kosten van studeren en op jezelf wonen, zie bijvoorbeeld hier. Samen met je ouders kan je overleggen hoe zij dit voor zich zien, en waarmee ze je misschien kunnen helpen.

Mocht je echt twijfelen, dan kan het wellicht helpen om (samen met je ouders) een lijstje met voor- en nadelen te maken. Vraag ook gerust studenten die je kent naar hun ervaringen. Onthoud dat het geen definitieve keuze hoeft te zijn. Genoeg studenten zullen periodes hebben dat ze, om wat voor reden dan ook, weer even bij hun ouders wonen. Daarnaast gaan veel uitwonende studenten in het weekend en tijdens vakanties weer naar hun ouders toe. Voor je ouders is het ook een grote stap dat hun kind al zo zelfstandig is geworden, dus waarschijnlijk vinden ze het alleen maar heerlijk om af en toe nog even lekker voor je te kunnen zorgen ;)

Kortom, wat een goede keuze is ligt dus echt aan jouw persoonlijke situatie en voorkeuren! Mocht je nu denken: yes ik wil op kamers, maar hoe doe ik dat? Houd dan de website in de gaten voor meer blogs met tips voor het zoeken naar een studentenkamer en het budgetproof inrichten van je (studenten)kamer.

Zou jij later op kamers willen? Wat lijkt je leuk of juist moeilijk aan op jezelf wonen?

Photo by Yeo Khee on Unsplash