Denkstof – Recepten

In het BELLE Magazine van november staat een artikel in de rubriek Denkstof over weerstand en gezond leven. Hieronder vind je twee heerlijke én gezonde recepten die daarbij horen: een regenboogpizza en een rauwe cacao smoothie met banaan. Eet smakelijk!

Ingrediënten voor 1 regenboogpizza

Voor de bodem:

  • 200 gram volkorenmeel
  • 75 gram bloem
  • 1½ theelepel gedroogde gist
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 150 mg water

Bereiding bodem (*)

  1. Meng het volkorenmeel en de bloem en roer er de gedroogde gist door.
  2. Verwarm 150 ml water tot lauwwarm.
  3. Meng het lauwe water en de olie door het meel en kneed het tot een soepel deeg. Laat het deeg op een warme plaats afgedekt met een schone theedoek 45 minuten rijzen.
  4. Warm de oven voor op 230 °C.

(*) Een sneller eveneens gezond alternatief is dat je twee volkoren tortilla wraps gebruikt. Besmeer ze met tomatenpuree (klein blikje 70 gr), leng de puree aan met een eetlepel olijfolie en wat versgeperste knoflook. Stapel de wraps op elkaar tot één bodem.

Voor de vulling:

1 rode ui

½ rode paprika

½ avocado

1 eetlepel groene pesto

75 gr crispy mais

50 gram geraspte oude kaas 30+

Snipper de ui, snij de paprika in kleine stukjes, snij de avocado in kleine blokjes en roer de pesto erdoor.

Beleg nu de verse pizza bodem met de groenten, werk in een cirkel, van buiten naar binnen. Begin met de ui, daarna de paprika, dan de mais en ten slotte de avocado pesto mix.

Verwarm de oven ca. 5 minuten voor op 225 graden

Strooi de geraspte kaas over de pizza en bak deze op 180 graden gaar in ca. 12 tot 15 minuten. Blijf er de laatste minuten even bij voor het beste resultaat.

Geraspte kaas over?

Bewaar een restje geraspte kaas in een goed gesloten verpakking maximaal 7 dagen in de koelkast of 3 maanden in de diepvries.

Rauwe cacao smoothie met banaan

Een rauwe cacao smoothie met banaan en cacaonibs is de gezonde variant van de bananasplit. Geen slagroom of gesuikerde en bewerkte chocolade, alleen pure natuurproducten zonder kunstmatige toevoegingen. Dat is wel zo lekker én gezond.

Wist je dat rauwe cacao de meeste antioxidanten op aarde bevat? Antioxidanten zijn beschermende stofjes die vrije radicalen wegvangen. Vrije radicalen zijn agressieve stofjes die in ongunstige gevallen schade kunnen geven aan cellen en weefsels. Antioxidanten houden je langer jong, fris en fruitig!Het enige dat je voor deze heerlijke smootie nodig hebt, is een blender en de juiste ingrediënten.

Snij de banaan in stukjes voordat je deze toevoegt. De overige ingrediënten kun je zo in de blender doen. Het apparaat even flink laten draaien tot je een mooi papje hebt en klaar is je smoothie.  De goji bessen hoef je niet per se in de blender te doen. Je kunt deze gebruiken om de rauwe cacao smoothie er nog mooier uit te laten zien, samen met een paar rauwe cacaonibs.

Het is extra leuk om de smoothie uit een mooi groot glas te drinken.

Gezellig rietje erbij en klaar is je traktatie!