SexSpecial – BioBasics: Het doel van seks

Ik weet niet meer hoe oud ik was toen ik seksuele voorlichting kreeg. Ik denk dat ik 5 of 6 jaar oud was. Eigenlijk weet ik niet beter dan dat ik weet dat een man en een vrouw als twee puzzelstukjes in elkaar passen en dat je daar kindjes van krijgt. Ik kan me het prentenboek dat wij thuis hadden nog goed herinneren. Twee puzzelstukjes, geniaal!

Doel van seks?

In deze blog wil ik beginnen met de BioBasics van de SexSpecial. En vandaag gaat het over het meest basale: het doel van seks.

Ik weet niet hoe het voor jullie was, jullie seksuele voorlichting. Eigenlijk worden we allemaal, al dan niet expliciet, seksueel opgevoed. Door hoe onze ouders daar wel of niet over praten met ons. Door wat ons op school is geleerd en wat we in educatieve boekjes lezen. Door wat de filmwereld en de media ons vertelt. Door wat we zelf meemaken. Dat kunnen positieve en negatieve dingen zijn. Deze boodschappen gaan allemaal ons beeld van seks bepalen.

Seks is hot, seks is gevaarlijk, seks is voor de voortplanting, seks is zondig, seks is voor als je getrouwd bent, je hoort er pas bij als je seks hebt gehad, seks is walgelijk, seks is heerlijk, hoe meer seks hoe beter, etc.

Globaal zijn er drie doelen van seks: voortplanting, intimiteit en lust. Ik denk dat ik door mijn boodschappen leerde: seks voor voortplanting en voor intimiteit is goed en seks voor de lust is fout en zondig. Toch ontdekte ik dat ik als gezonde volwassen vrouw gewoon zin kan hebben in seks. Hoe zit dat nou?

Terug je biologie boekje in

Ik neem jullie niet voor niets mee in de BIO Basics. De doelen zijn heel duidelijk terug te vinden in de biologie! Bij voortplanting lijkt me dat duidelijk ;), we noemen dat ‘bevruchting’. Het hormoon oxytocine, het knuffelhormoon, zorgt ervoor dat we intimiteit ervaren tijdens seks. Dit komt als een malle vrij bij seks en daardoor voel je je na zoenen of seks ‘meer verbonden’ met je lief. En de lust wordt verklaard door pieken van het hormoon testosteron, ook bij vrouwen. Je krijgt door dit hormoon zin in seks.

Hm, hormonale kwestie dus! Zou God deze doelen dan alledrie bedoeld hebben?

Wat denk jij dat het doel is van seks? En welke boodschappen heb jij over seks meegekregen? 

Deze blog werd geschreven door Daniëlle.