Zo maak je lastige keuzes nét een beetje makkelijker!

Doe ik dit shirt aan met een vestje, of is dat toch net te koud en is een sweater beter? Ga ik voor een paardenstaart of laat ik mijn haar lekker los? Dit zijn maar een paar van de vragen die ik mezelf elke ochtend stel. Als zelfs deze onbenullige keuzes al zorgen voor een hoop getwijfel, hoe lastig zijn dan de meer levensbepalende keuzes wel niet? Als jij je hier zelf in herkent en wel wat hulp bij het maken van moeilijke keuzes kan gebruiken, heb ik hieronder wat praktische tips voor je.

Tip 1: Verzamel informatie

Deze tip is handig om als eerste uit te voeren. Je kunt namelijk nooit een verstandige keuze maken als je nog niet genoeg weet over de gevolgen van je gemaakte keuze. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij het maken van een profiel of studiekeuze, waarbij je dan naar de decaan of naar docenten kan stappen. In andere gevallen is het misschien niet echt nodig om een persoon in te schakelen en kan even Googelen al genoeg info opleveren.

Tip 2: Ga niet voor gemakkelijk

‘Do what is right, not what is easy’ – een willekeurige quote op Pinterest. Ik denk zelf dat dit zeker belangrijk is voor bepalende keuzes en dus ook een plaatsje tussen deze tips verdient. Natuurlijk, soms als je een beetje geluk hebt is de makkelijkste keus misschien ook wel beste. Maar het moet geen reden zijn.  Juist van dingen die een beetje uit je comfortzone liggen kun je leren. Ook is de kans er dat je later spijt krijgt van een keus uit luiheid/angst voor het uitproberen van iets nieuws.

Tip 3: Hoofd, hart en intuïtie

Dit is een hele handige en vooral snelle manier om te peilen welk deel van jou welke keuze zou maken. Klinkt een beetje vaag misschien, maar het is zeker het proberen waard! Pak een papiertje en schrijf daarop onder elkaar de woorden hoofd, hart en intuïtie. Vervolgens schrijf je daarachter op wat je keus zou zijn als alleen je alleen met dit onderdeel rekening zou houden. Vaak heb je namelijk al wel een idee van wat je diep van binnen wil en zo kun je erachter komen of dat vooral bepaald is door je gevoel, je verstand of toch je onderbuikgevoel.

Je moet voor jezelf bepalen welke onderdelen je bij deze keuze het meest doorslaggevend vindt. Zo kun je het voor het kiezen voor een sport misschien fijner vinden om je hart te volgen en voor een dilemma over het kopen van een duur item juist je verstand.

Tip 4: Plussen en minnen

Een gouwe ouwe, maar ik blijf het de beste manier vinden om tot een conclusie te komen. Zorg alleen wel dat je het niet te emotioneel beladen maakt, ik ben bijvoorbeeld heel snel geneigd om extra veel pluspunten op te schrijven bij de optie die op dat mijn moment mijn voorkeur heeft. Als ik dan een dag later opnieuw het lijstje maak, is mijn mening alweer bijgesteld en heeft dezelfde optie ineens een heleboel plusjes minder.

Kortom, ga vooral uit van feiten en houd eerlijk rekening met minder sterke en sterkere voor- of nadelen. Als je dit doet, kun je bijna met zekerheid zeggen dat de kolom met de meeste voordelen ook echt de beste keus is.

Tip 5: Vraag het God

O, wat zou het geweldig zijn als dit net zo makkelijk zou zijn als het klinkt. Maar helaas, we weten allemaal dat we niet – pats boem – een antwoord krijgen. Nou ja, meestal dan. Toch kan God je wel echt helpen met keuzes maken als je je twijfels en vragen bij Hem brengt. Dit puntje is de laatste, maar ook wel de belangrijkste in mijn ogen. God weet namelijk veel meer dan wij en kan toch ook net even wat beter inschatten wat het best is voor ons ;)

De volgende keer dat je tegen een lastig dilemma aanloopt, hoop ik dat je vooruit kan met deze tips. O ja, en als je er echt even niet uitkomt, bedenk je dan dat je van niet-helemaal-ideale keuzes ook weer een hoop leert.

Wat helpt jou in het maken van keuzes?

Deze blog is geschreven door onze nieuwe blogger Adiëlla.

Photo by Green Chameleon on Unsplash