5 x betere Instax-foto’s maken

Hoewel ik heel blij ben met de uitvinding van spiegelreflexcamera’s en iPhones, mis ik soms toch een beetje die oude manier van plaatjes schieten. Vroeger had ik altijd zo’n wergwerpcamera van de Hema. Je kon zo’n 25 foto’s maken en je wist nooit hoe ze zouden worden. Als 8-jarig meisje was het hoogtepunt van de vakantie om daarna die plaatjes te laten ontwikkelen.

Elke keer als ik de Instax voorbij zag komen werd ik een beetje meer verliefd op deze camera. Het idee van one shot, once chance vond ik echt heel leuk en ook een beetje een uitdaging. Voor mijn 17e verjaardag besloot ik de knoop maar door te hakken, Inmiddels is de Instax mini 9 alweer uit. Het enige verschil qua technische specificaties is een klein spiegeltje naast de lens om selfies makkelijker te maken. Niks spectaculairs dus en met een opzetbaar lensje is dat probleem opgelost. Ik vond de kleuren van de Instax mini 8 leuker dus na wat gedoe kon ik nog ergens een winkel vinden die pink blush verkocht.

5 tips voor betere Instax-foto’s

Ik had al gelezen dat foto’s maken via een Instax een stuk moeilijker was dan het leek. Vooral de lichtinstellingen inschatten. De aanbevolen instelling licht op, maar dat is niet altijd het mooist. De eerste foto’s waren dan ook gewoon om van te huilen. Inmiddels heb ik wel een beetje ontdekt wat handig is en wat niet handig is. Hoewel ik zelf ook nog veel moet oefenen deel ik hier wat tips om jouw polaroids naar the next level te brengen:

1. Denk eerst eens logisch na voordat je de camera aanzet. Hoe is het weer buiten? Als de camera een matig zonnetje aangeeft terwijl jij met je zonnebril op nog steeds tegen het licht in moet knipperen is het misschien een idee om gewoon de instelling naar felle zon te zetten.  Je gezonde verstand brengt je vaak verder dan de aanbevolen instellingen.

2. Wil je de foto iets donkerder of lichter? Donkere foto is een stand lichter dan de aanbevolen instelling. Dus als de aanbevolen instelling ‘ bewolkt ‘ is moet je kiezen voor ‘ matig zonnetje ‘. Een instelling lichter om een donkerdere foto te krijgen klinkt niet logisch, maar als je nadenkt hoe lichtinval werkt wordt het al duidelijker :) Een lichtere foto is uiteraard het omgekeerde; de camera moet een stand donkerder dan aanbevolen.

3. Probeer eens een foto horizontaal te maken. Dit is gewoon mogelijk en soms komt de composite veel mooier uit bij een horizontale foto.

4. Stay away from any moving objects. Ik wilde op vakantie een prachtige waterval fotograferen. Heel dom achteraf, want de instellingen zijn niet gemaakt op bewegende beelden. Er zit nu een mooie witte vlek op de plaats van de waterval…

5. Selfies maken is een kunst met de Instax. Zelfs met spiegeltje is het lastig. Zorg ervoor dat jullie hoofden echt naast elkaar zitten, allebei even dicht bij de lens. Anders kan het gebeuren dat jij tachtig procent van de lens bezet houdt en je vriendin ergens in een hoekje staat gepropt *totaal geen verhaal uit eigen ervaring hoor, kuch *

Heb jij ook een instant camera?

Ben jij al lid van onze club? Als clublid krijg je 6 keer per jaar de Belle op de mat, dit mooie welkomstpakket, toegang tot het forum en exclusieve korting op onze evenementen. Dat wil jij toch ook?