Levenslesje #28 Onderhandel!

Wist je dat vrouwen gemiddeld achttien procent minder verdienen dan mannen als ze een baan hebben?! Dat is natuurlijk heel raar. Want vrouwen werken niet slechter, minder hard of anders. Weet je hoe het komt? Veel vrouwen durven niet om een hoger salaris te vragen.

En ik heb geleerd dat je dat wel moet doen.

Momenteel voert WomenInc, een organisatie die de kansen van vrouwen in Nederland wil vergroten, een campagne om dat loonverschil kleiner te maken. Ze hebben uitgerekend dat een vrouw gemiddeld 3 ton (dat is 300.000 euro) meer kan verdienen.

Ik zeg: begin vandaag nog!

Natuurlijk snap ik wel dat het eng is. Ik vind onderhandelen ook nog steeds wel eng, bijvoorbeeld als ik een opdracht graag wil. Maar inmiddels vind ik het niet meer eng om over salaris te onderhandelen. Vooral omdat ik in mijn hoofd heb: er moet nog achttien procent bij kunnen, want dat is wat een man meer zou krijgen in mijn functie. En om eerlijk te zijn, heb ik alle keren dat ik om meer salaris vroeg dan ik kreeg aangeboden, dat ook gekregen. Het enige wat je hoeft te doen, is zeggen: ik wil meer. En dan doe je een concreet en realistisch voorstel. Of: je gaat juist expres een beetje hoog zitten zodat je ergens in het midden uitkomt.

onderhandelen

Begin vast!

Natuurlijk hebben jullie nog niet allemaal een vaste baan. Maar ook als je bij de Hema, een boer op het land of bij de Appie werkt, krijg je een salaris. Als je nu al begint met onderhandelen, ben je er straks nog beter in als je een ‘echte’ baan krijgt. Want het is te belachelijk voor woorden dat alleen het feit dat je een meisje of vrouw bent, ervoor zorgt dat je minder verdient.

Een paar concrete tips:

  • Zeg nooit meteen ja als je een voorstel voor een salaris krijgt.
  • Doe een tegenvoorstel dat misschien iets hoger is en wat je zelf n beetje te gek vindt maar doe of het de normaalste zaak van de wereld is en jij er recht op hebt.
  • Denk: nee heb ik, ja kan ik krijgen (dit is een gevleugelde uitspraak van mijn tante).
  • Als er geen financiële mogelijkheden zijn om hoger te gaan volgens je baas, bedenk dan andere voordelen: extra vrije dagen, bedrijfskleding die vergoed wordt, reiskostenvergoeding…
  • Zwicht niet voor de standaardantwoorden als: ik kan het niet maken tegenover het andere personeel (hadden ze zelf maar moeten onderhandelen), ik zit zo krap (wat voor auto rijd je baas zelf?) en: ik investeer al veel in jou (das leuk, maar je geeft ook veel terug).

Durf jij te onderhandelen?