Wie ben jij op social media?

Vind je t ook zo leuk? Vakantiefoto’s checken van je vriendinnetje, vragen wie zn examen goed heeft gemaakt, msnen over de dag op school…we kunnen niet meer zonder internet en social media. Toch?

Ik vind zelf vooral facebook en twitter (@eline24) erg leuk. Op twitter praat ik met mensen waar ik normaal niet zo makkelijk mee zou praten. Andere journalisten, politici, schrijvers, uitgevers…(hoe denk je dat mijn boek er is gekomen? Ik heb trouwens ook mijn baan via een oproep op twitter!).

Facebook
Op facebook zit ik vooral om er leuke filmpjes, foto’s en nieuwtjes te zien. Het is een soort plakboek, ook van mijn eigen leven. Maar ik ben ook weleens een jaar van facebook afgeweest. Omdat het me continu afleidde, ik voortdurend bezig was me te vergelijken met anderen. Nu kijk ik een stuk minder (alhoewel…ik moet er toch weer eens over nadenken). En laatst werd ik door twee mensen een beetje op mijn vingers getikt. Een vriendin die zei: als je jouw social media bekijkt, lijkt het of het allemaal prima met je gaat. Wat ze bedoelde was dat zij in reallife ziet dat ik ook best mn mindere momenten heb, dat ik soms heel verdrietig of moe ben. En op internet zie je dat niet. Mijn moeder idem dito: “Je doet met al je vriendinnen leuke dingen, maar ik zie je amper.” En dat is dus het beeld dat ze van mij via twitter heeft…Ook eerder werd er door mijn familie al geklaagd dat ze meer van me weten via twitter dan reallife.

Mijn twitter-ik
Het is op twitter/facebook/hyves niet zo tof om te zeggen dat je een rotdag had, dat je hoofdpijn hebt of dat het uit is met je vriendje. Misschien doe jij dat wel. Ik vind dat dus best lastig. Er volgen mij niet alleen vriendinnen maar ook mensen die ik niet ken, zakelijke contacten, bekenden die niet alles hoeven te weten…dus ik zet van mezelf een beeld neer dat positief overkomt, verstand van zaken heeft en niet teveel blootgeeft. Prive is prive en je zet niet alles op twitter. Maar ja, dan denken mensen dus dat het met jou allemaal wel prima is. En dat kan je weleens eenzaam maken. Het kan ook verslavend zijn, om als je iets gepost hebt het uur erna continu te kijken of je al een ‘like’ hebt of een reply. Ik vind het wel erg leuk om te zien hoe mensen op me reageren…

Is dat nou allemaal verkeerd? Op zich niet? Maar het is wel goed om je bewust te zijn van:

1. Wat zet je op internet? Ben je je ervan bewust wat je erop zet en wie er allemaal meekijkt? Hoe is je privacy online ingesteld? Heb je een slotje op twitter en heb je je prikbordberichten op fb beschermd? Dat is best wel handig. Want meer mensen dan jij denkt kijken mee. En: alles op internet blijft bewaard.

2. Wie ben jij? Hoe wil je dat mensen je zien? Wees je bewust van het beeld dat je neerzet en blijf dicht bij jezelf maar bescherm je dus ook. Waarom zou je alles met iedereen willen delen?

3. Social media is leuk! Belangrijke mensen zijn dichtbij, je blijft op de hoogte en bent altijd online met je vriendinnen. Reallife is ook leuk, dus zet je twitter/fb/hyves etc af en toe eens uit.

4. En als het dan uit staat, zit dan eens stil. Hoor je dat? Dat is stilte. Kun jij dat? Stil zijn? Ik vind het vet lastig. Als ik stille tijd probeer te houden met God, leg ik mijn telefoon in mijn slaapkamer en daar heb ik echt moeite mee. Maar stilte vult je. Het zorgt ervoor dat je rustig wordt en jezelf leert kennen. Try it!

Foto: Henrike