8 tips als je gaat studeren na de zomer

Is het voor jou na de zomer zover en ga je dan studeren? Wat leuk! Ik heb zo genoten van alle foto’s van blije meiden die hun examen gehaald hebben. Ik herinner me die tijd nog, hoeveel zin ik had in de nieuwe fase! Daarom deel ik vandaag een aantal tips met je voor het begin van je studententijd! Ik heb journalistiek gestudeerd aan de Christelijke Hogeschool in Ede!

Tip 1 Sta open!

Mijn eerste dag op de CHE (Christelijke Hogeschool Ede) herinner ik me nog goed. We hadden een klein klasje en al snel werden we een hecht clubje. Het grappige is dat het heel vaak helemaal niet zo is dat de mensen tot wie je je op de eerste dag aangetrokken voelt, ook de mensen zijn met wie je de rest van het jaar optrekt. Toen in de eerste les een meisje binnenkwam, behoorlijk te laat, en dat vrij nonchalant wegwuifde, vond ik haar niet meteen erg leuk. Maar diezelfde week nog kwam ze bij gebrek aan een kamer bij me logeren en nu is ze nog steeds mijn BFF. Sta dus open voor contact met iedereen en schrijf niet meteen mensen af.

Tip 2 Durf te kiezen

Mijn eerste jaar journalistiek deed ik op de Hogeschool Utrecht. Ik wilde graag in de stad wonen en niet meteen voor het christelijke kiezen. Het was een leuk jaar, vooral sociaal gezien. Ik had het naar mijn zin in Utrecht, een sportschool vlakbij en een toffe kerk. Maar de school paste qua klimaat niet bij me. Je werd opgeleid tot een soort journalist die ik niet wilde zijn. Daarom heb ik vrij plotseling besloten alsnog naar de CHE te gaan. En dat was een topbeslissing. Ik kon instromen in het tweede jaar en voelde me meteen op mijn gemak. Ik voelde me heel gezien, er was persoonlijke betrokkenheid en een warme sfeer.

Tip 3 Zorg voor een netwerk

In veel gevallen is dit een studentenvereniging. Ik ben daar zelf niet op gegaan omdat ik een grote groep vrienden uit mijn kerk in Utrecht had (en heb) en verkering had met een jongen die in een studentenhuis woonde. Maar als ik dit niet had gehad, was ik zeker bij een studentenvereniging gegaan. Ik heb mijn leven altijd wel een beetje in Utrecht gehad en was daardoor minder verbonden met de studenten van mijn school. Vond ik niet erg maar daardoor heb ik niet enorme herinneringen aan mijn studententijd ofzo.

restaurantche

Restaurant op de CHE

Tip 4 Werk

Ik weet dat het er financieel voor jou nu heel anders uitziet, met het leenstelsel en alles. Ik heb ook geleend, maar nodig was dat niet. Ik leefde alleen een beetje op te ruime voet voor een student en genoot teveel van alle horeca die een stad te bieden heeft (en iets met kleren ook, gok ik). Ik heb er geen spijt van, want heb er van genoten. Maar wil jou toch aanmoedigen om, als dat kan, bij je studie een baantje te zoeken. Niet alleen doe je zo al snel veel werkervaring op, het is ook fijn om alvast te beginnen met sparen, ook al is het maar €20 per maand. Dat is na vier jaar studie toch bijna €1000. (O, waarom heeft niemand dit destijds tegen mij gezegd?)

Tip 5 Enjoy!

Hoewel ik het aan de ene kant een stressvolle tijd vond, studeren, vanwege alle opdrachten die continu afmoeten, was het ook een relaxte tijd. Ik herinner me veel kopjes cappuccino in het fijne restaurantje in de CHE (nu alleen nog maar leuker met een heuse smoothiebar trouwens. Ik was er laatst weer even en: wauw!), gezellige sleepovers met vriendinnen, bbq’s bij mijn studentenkamer (ik woonde trouwens in een spacebox, een superleuk ding waar ik mijn eigen keukentje en badkamertje had -superkrap, dat wel maar we hadden een hele toffe buitenruimte met picknicktafels).

spacebox

Tip 6 Zoek jezelf

Je studententijd is de tijd bij uitstek om over jezelf te leren. Je ontdekt over welke dingen je wel of niet een mening hebt, hoe je als collega bent als je stage gaat lopen, waar je grenzen liggen. Over dat laatste trouwens: ik kom heel veel meiden tegen die studeren en die dit heel lastig vinden. Studeren, baantje, ouders, vriendinnen, opdrachten, vrijwilligerswerk… Veel studenten kunnen niet kiezen, valt me op. Maar doe dit liever wel. Kies waar jij echt voor wilt gaan en doe dat dan goed. Maar doe niet tien dingen half om er vervolgens achter te komen dat je teveel doet en het niet meer aankunt. Ontdek je grenzen!

Tip 7 Dress up

Gewoon even een meidentip tussendoor: zorg dat je op de eerste dag kleren aanhebt waar jij je helemaal oke in voelt. Shop er desnoods een speciaal setje voor, mag best vind ik :)

Tip 8 Geniet van het goede

Het staat in Prediker: Geniet van je jeugd! Je mag genieten van alles wat God geeft, juist in je studententijd. Hoe mooi is het dat je zoveel nieuwe mensen ontmoet waar je misschien wel relaties mee aangaat voor het leven? En hoe lekker is wijn?! Geniet daarvan. Blijf tegelijkertijd goede keuzes maken. Wie wil jij zijn? Het kan makkelijk zijn om je te laten meeslepen in het studentenleven en ook het daarbij behorende scharrelen etc. Geloof me, been there. Het lijkt allemaal zo lekker makkelijk als je studeert. Maar probeer ook juist hierin bij jezelf en bij God te blijven. Zoek het beste voor jezelf en voor de ander en durf keuzes te maken.

Geniet van deze mooie tijd! Waar kijk jij het meeste naar uit?

Deze blog is geschreven in samenwerking met de CHE.