4 tips voor een spannend gesprek

Het is soms zó eng om over bepaalde dingen uit je eigen leven te praten. Sinds een paar maanden werk ik bij Chris, en daar kun je anoniem praten over wat jij maar wilt. Daar worden dus ook écht álle vragen gesteld. Heel tof, want wat iemand nergens durft te bespreken, wordt daar wel gedurfd. Maar ja, eerlijk is eerlijk… na zo’n chatgesprek of mailwisseling klap je je laptop weer dicht en sta je weer met je voeten in je eigen leven. Wat zou het dan mooi zijn wanneer je iemand hebt met wie je het er ook in real life over kunt en durft te hebben. Maar ja, dat is soms bizar spannend! Daarom een paar tips voor jou als je eigenlijk best graag iets uit jouw leven bespreekbaar wil maken.

1. Bedenk: iedereen heeft iets

We hebben echt allemaal wat. Ik lees op mijn werk veel mailtjes en chatberichten en écht iedereen heeft wel een vraag of iets meegemaakt. Iets heftigs, verdrietigs of iets waar hij/zij zich voor schaamt. De ene keer is het iets kleins, vaak ook iets groots. Als jij zelf iets hebt, denk je al snel: ik ben echt raar, dit heeft natuurlijk weer niemand… Nonono, niet geloven! Maar bijna iedereen houdt er zijn mond over, waardoor het lijkt alsof er allemaal niks aan de hand is (raar eigenlijk…). We maken allemaal deel uit van die wereld waar vaak enorme rotdingen gebeuren. Of waarvan je niet snapt hoe dingen werken. Als jij dus ergens een vraag stelt of je verhaal vertelt, vindt iemand het misschien wel vervelend voor jou, maar ben je nooit zeldzaam of raar. Echt niet!

2. Zoek iemand op die je vertrouwt

Klinkt als een inkoppertje, maar superbelangrijk! Je hoeft niet per se te praten met degene die het dichtst bij je staat, zoals één van je ouders of een goede vriendin. Het is belangrijk dat je je bij diegene echt jezelf voelt. Dat het niet uitmaakt of je lacht, huilt, stil valt of juist gaat ratelen. En dat je weet: diegene gaat mij serieus nemen. Ik hoop echt dat je zo iemand kent op school, in de kerk of bij de sportvereniging.

3. Begin online

Het is soms best lastig om zomaar in real life een gesprek te beginnen over een kwetsbaar onderwerp. Het helpt als je begint met een online opening via bijvoorbeeld Whatsapp of Messenger. Je hoeft daar nog niet je verhaal te doen of je vraag te stellen, maar kunt daar wel beginnen met: ‘Hoi, ik wil heel graag eens een keer ergens over praten met iemand, en zou dat graag met jou doen. Vind je dat oké?’ Dit is een makkelijkere eerste stap om te zetten, en als je dat eenmaal gedaan hebt ben je de moeilijkste heuvel over. Daarna helpt die ander je wel door ook echt even een afspraakje te maken of online alvast verder te vragen.

4. Delen verlicht de druk

Van tevoren kun je het gevoel hebben dat het alleen maar spannender wordt wanneer je iets kwetsbaars uit je leven deelt. Achteraf merk je: ik voel me er juist veel lichter door. Het is echt net als met letterlijk iets tillen: als je dat alleen doet kan het pittig zwaar zijn, en met iemand anders erbij voelt het een stuk lichter.

Dus als ik je nog even mag aanmoedigen: doen, doen, doen! Zoek iemand op waar je jouw vraag of situatie mee kan delen en blijf er niet alleen mee rondlopen.

(En waar bij Chris nou de meeste gesprekken over gaan? Dat ga ik je nog even een andere keer laten weten! :) )

Als lid van onze club heb je deze 6 voordeeltjes zo maar te pakken:

♥ Je krijgt 6 keer per jaar ons tijdschrift Belle op de mat vol artikelen over geloof, zelfbeeld, school, vriendschap en nog veel meer.
♥ Elk jaar een cadeautje op je verjaardag
♥ Je krijgt toegang tot ons online forum waar je met andere Bellemeiden kunt kletsen
♥ Iedere maand ontvang je een nieuwsbrief met toffe extra’s
♥ Je krijgt korting op onze evenementen zoals de Belledag
♥ Het belangrijkste: je hoort bij een supergezellige club meiden die net als jij geloven en Belle zijn!

+ bij 3000 clubleden verloten we een te gekke roze Fuji Instax Polaroidcamera!

Foto door Rianne Fotografie voor Belle