6 Tips om je menstruatie zo goed mogelijk door te komen

Eerlijk is eerlijk, voor de meeste meiden is hun menstruatie geen pretje. Je verliest niet alleen bloed, maar ook andere lichamelijke ongemakken en moodswings horen bij deze periode van de maand. Met deze 6 tips kom je de maandelijkse feestdagen hopelijk wat beter door.

1. Warmte ontspant

Als je last hebt van menstruatiekrampen kan het lekker zijn om een warme kruik tegen je buik te houden. De warmte zorgt ervoor dat je ontspant en het verlicht de pijn. Ook een warm bad of warme douche kan helpen tegen de pijn.

2. Zorg voor goed voedsel

Veel meiden hebben tijdens hun menstruatie last van hun darmen. Help je lichaam een handje en zorg dat je de juiste voedingsmiddelen binnenkrijgt. Drink een lekkere grote kop kruidenthee en zorg ervoor dat je genoeg vezels, vitaminen en mineralen binnenkrijgt. Het helpt je darmen om alles daarbinnen zo goed mogelijk te verwerken.

3. Feel good

Tijdens je menstruatie (en bij sommige meiden ook de week ervoor) kunnen je emoties soms behoorlijk uit balans zijn. Je bent sneller geïrriteerd of moet plots huilen om iets heel kleins. Zorg voor zo min mogelijk negativiteit en wacht even met het kijken naar die spannende of verdrietige film. In plaats daarvan zou je bijvoorbeeld een romantische comedy kunnen kijken of een fijn boek kunnen lezen. Merk je aan het eind van de dag dat het gewoon allemaal niet wil lukken, no worries. Zorg voor een goede nachtrust en morgen is er weer een nieuwe dag!

4. Gebruik de juiste middelen

Tampons of maandverband? Daar waar de één zweert bij tampons, gruwelt de ander ervan. Gebruik vooral wat jij zelf prettig vindt! Tegenwoordig bestaat ook de menstruatiecup. Dit cupje breng je in, waarna het je menstruatiebloed opvangt. Het is even oefenen, maar als je eenmaal doorhebt hoe het werkt is het zeker een aanrader. Daar waar de meeste tampons vol zitten met het bleekmiddel chloor en andere schadelijke chemicaliën, is dat bij de menstruatiecup niet het geval. De menstruatiecup kost rond de €20 en gaat zo’n tien jaar mee. Een prima investering en ook nog eens goed voor het milieu!

5. Draag comfy kleding

Die spijkerbroek met high waist ziet er super hip uit, maar is wellicht niet het meest prettige kledingstuk om te dragen tijdens je menstruatie. Ga voor een broek die niet al te strak om je buik heen zit, of draag bijvoorbeeld een jurkje. De meeste meiden ontkomen tijdens hun menstruatie niet aan een opgeblazen buik, dus zorg ervoor dat je kleding je niet in de weg zit. Het zou zonde zijn als je extra buikpijn krijgt vanwege die te strakke spijkerbroek.

6. Blijf bewegen

Je hoofd staat er waarschijnlijk helemaal niet naar, maar bewegen is best een goed idee wanneer je ongesteld bent! Sporten leidt je af van de pijn en het helpt om buikkrampen en de pijn in je onderrug te verlichten. De endorfine (hormoon) die vrijkomt na het sporten zorgt ervoor dat je je gelukkiger voelt, wat een pijnstillend effect heeft.

 

 

 

 

 

 

Deze tips helpen je zo pijnvrij mogelijk je ongesteldheid door te komen. Merk dat je toch wel heel veel last hebt wanneer je ongesteld ben of maak je je zorgen over bepaalde zaken die te maken hebben met je menstruatie? Neem het zekere voor het onzekere en maak een afspraak bij je huisarts. Het voelt misschien wat ongemakkelijk om met de huisarts over je ongesteldheid te praten, maar grote kans dat er een oplossing is voor de dingen waarmee jij zit. En als je liever met een vrouwelijke huisarts doorpraat hierover kan je daar altijd om vragen, dat is heel erg normaal en bijna elke praktijk heeft zo’n optie achter de hand!

Wat doe jij om je menstruatie zo goed mogelijk door te komen? Deel je tips hieronder.

Ben jij al lid van onze club? Als clublid krijg je 6 keer per jaar de Belle op de mat, dit mooie welkomstpakket, toegang tot het forum en exclusieve korting op onze evenementen. Dat wil jij toch ook?

Als lid van onze club heb je deze 6 voordeeltjes zo maar te pakken:

♥ Je krijgt 6 keer per jaar ons tijdschrift Belle op de mat vol artikelen over geloof, zelfbeeld, school, vriendschap en nog veel meer.
♥ Elk jaar een cadeautje op je verjaardag
♥ Je krijgt toegang tot ons online forum waar je met andere Bellemeiden kunt kletsen
♥ Iedere maand ontvang je een nieuwsbrief met toffe extra’s
♥ Je krijgt korting op onze evenementen zoals de Belledag
♥ Het belangrijkste: je hoort bij een supergezellige club meiden die net als jij geloven en Belle zijn!

+ bij 3000 clubleden verloten we een te gekke roze Fuji Instax Polaroidcamera!

Photo by Cezanne Ali on Unsplash