Cakepops bakken met Joelle!

Cakepops, ken je ze nog? Vergeet cupcakes, hier zijn de cakepops! Eerder bakte Joelle ze al en omdat jullie er zo blij van waren, deze week nog een keertje! Dit is wel een beetje voor de gevorderde baksters! Trek er even wat tijd voor uit, bijvoorbeeld op je vrije middag samen met een vriendin of op zaterdag met je zusje. Dit recept komt uit het boekje Meiden van de kook. Joelle heeft het recept aangevuld met wat Belle-tips, zodat je makkelijker aan de slag kunt.

Recept voor cakepops (ongeveer 24 stuks)

Eerst maak je de cake:
1. Verwarm je oven voor op 160 graden.
2. Doe de boter in een kom en mix deze tot ‘ie wit is.
3. Doe de suiker er bij en mix weer even goed.
4. Nu mogen de eieren erbij.
5. En schepje voor schepje de bloem.
6. Schenk het deeg in een ingevette cakevorm en laat de cake ongeveer 70 minuten in het
midden van de oven gaar worden. Houd je cake wel in de gaten. Bij sommige ovens zal het
iets korter duren, bij andere juist wat langer.

Meiden van de kook tip 1: Als je wilt weten of je cake gaar is, prik je er in met een satéprikker of breinaald. Als die er schoon uitkomt, kun je de cake uit de oven halen en goed laten afkoelen.

Meiden van de kook tip 2 : Maak de cake een dag van tevoren, dan weet je zeker dat hij goed is afgekoeld als je verder gaat.

Cake klaar? Dan ga je verder met de roomkaasbotercrème:

7. Doe de roomkaas in een kom en voeg de in stukjes gesneden boter toe. Terwijl je dit mixt,
voeg je de poedersuiker langzaam toe.

Nu maak je de cakeballetjes:
8. Verkruimel de helft van de cake boven een kom. De andere helft heb je niet nodig en eet je
lekker op.
9. Meng de cakekruimels met de crème en vorm er met je handen 24 balletjes van.

Belletip: je hoeft natuurlijk niet per se balletjes te maken. Je kunt allerlei leuks kneden van het cakepopmengsel, zoals hartjes of bloemetjes.

10. Zet de balletjes een paar uur in de koelkast of een tijdje in de vriezer tot ze goed hard zijn.
11. Prik er een stokje in als je ze weer verder gaat.

Belletip: Doop je stokje eerst even in de gesmolten smeltsnoepjes (zie stap 12) voor je ze in je cakeballetje prikt. Dan blijven ze beter zitten.

En nu nog het buitenste laagje:
12. Smelt de helft van de smeltsnoepjes in de magnetron volgens de verpakking. Roer regelmatig door.

Belletip: bepaalde smeltsnoepjes, bijvoorbeeld de Candymelts van Wilton (te koop bij Jamin) worden wel zacht, maar niet heel vloeibaar. Door een theelepel shortening (plantaardig vet, ook wel Crisco genoemd en te koop bij bak- en kookwinkels) toe te voegen wordt het ineens wel goed. Je kunt in plaats van smeltsnoepjes ook chocolade gebruiken, zoals ik deed in de blog ‘cakepops bakken’ Chocolade kun je beter niet in de magnetron smelten, dan heb je grote kans dat het verbrand. Gebruik hiervoor de au bain marie methode.

12. Houd de cakeballetjes vast bij het stokje en dompel ze voorzichtig in de gesmolten
smeltsnoepjes. Haal het cakeballetje weer omhoog en draai hem rond boven de kom totdat
er niks meer afdruipt.

Belletip: Als je eenmaal een laagje om je cakepop heen hebt zitten is het fijn als je ‘m ergens kunt neerzetten tot ‘ie droog is, want als je ‘m gewoon neerlegt beschadigt het mooie laagje direct weer. Het makkelijkste is om een stuk piepschuim of oase te nemen en daar je cakepops in te prikken.

Je kunt je cakepops op verschillende manieren versieren. Als de chocolade nog zacht is kunt je er voorzichtig spikkels overheen strooien. Het is handigs om dat boven een glas te doen. Toen ik ze maakte dacht ik dat een schoteltje genoeg was om de overige spikkels op te vangen, maar toen kon ik de hele keuken stofzuigen omdat de spikkeltjes alle kanten op sprongen… Je kunt ook wachten tot de cakepops hard zijn en ze versieren met schrijfstiften (die vind je in de meeste supermarkten in het bakschap).

Belletip: In veel Xenoswinkels kun je tegenwoordig allemaal leuke dingetjes kopen om je cupcakes en cakepops mee te versieren. Ze hebben er heel veel verschillende soorten spikkels, maar bijvoorbeeld ook stokjes voor cakepops.

Cakepops zijn erg leuk om te maken en zien er ook heel leuk uit op een feestje, maar het is best wel een tijdrovend klusje omdat je telkens moet wachten tot de cake is afgekoeld en de balletjes hard zijn. Maar al dat geduld is het zeker waard!

Het boek Meiden van de kook van Judith van Helden gaat over het meisje Emma (14) dat voor een opening van een winkel heel veel cakepops gaat bakken. Ze trommelt haar vriendinnen op maar al snel ontstaat er ruzie en is het maar de vraag of ze het gaan halen…Superleuk boek!