Meatless Monday | Caprese plaattaart

Waar je als vegetariër tot een paar jaar geleden vrijwel alleen maar keuze had uit de vegetarische versie van een hamburger of gehakt is het ondertussen helemaal hip om bewuster na te denken over je voeding. Of het nou vanwege duurzaamheid, gezondheid, dierenliefde of de prijs is: steeds meer mensen kiezen ervoor om een paar dagen per week geen vis of vlees te eten.

In deze serie deel ik daarom graag mijn favoriete vegetarische recepten met jullie! Af en toe zal ik ook een veganistisch recept plaatsen, waarin dus helemaal geen dierlijke producten worden gebruikt. Verder kan ik je garanderen dat de recepten niet te ingewikkeld zullen zijn, simpelweg omdat A. goed en lekker eten dat echt niet per se nodig heeft en B. ik als student niet over fancy keukentools of een mega kruidenvoorraad beschik.

Caprese plaattaart

Deze keer een heerlijk zomerse plaattaart, gebaseerd op de heerlijke combinatie van tomaat, mozzarella & basilicum, oftewel: caprese! Voor dit Italiaanse recept heb je maar weinig ingrediënten nodig, ideaal dus als je in weinig tijd toch iets lekkers op tafel wil zetten. Ik maakte hem deze keer als lunchgerecht voor een zondagmiddag met familie, maar de plaattaart is ook zeker geschikt als bijgerechtje, borrelhapje of voor in de picknickmand.

Wat heb je nodig (3-4 personen):

  • 1 rol verse bladerdeeg of 8 plakjes diepvries bladerdeeg
  • 2-3 trostomaten of een bakje cherrytomaten
  • 1 bol mozzarella
  • 1 potje groene pesto
  • Verse basilicum (losse takjes of een plantje)
  • Olijfolie, peper, zout en Italiaanse kruiden

Tools:

  • Oven en rechthoekige bakplaat

Hoe maak je het:

  1. Verwarm de oven voor op 180°C
  2. Rol het bladerdeeg uit over de bakplaat. Als je bladerdeeg uit de diepvries gebruikt, laat deze dan eerst ontdooien en ‘kneed’ de randjes van de vierkantjes mooi aan elkaar op de bakplaat zodat het één geheel wordt.
  3. Maak aan de zijkanten van de bakplaat een opstaande rand van het deeg en vet deze in met wat olijfolie. Hierdoor heb je straks een lekker knapperig en goudbruin randje!
  4. Snijd de mozzarella en trostomaten in dunne plakken. Cherrytomaten zijn natuurlijk al een stuk kleiner dus die hoef je alleen te halveren.
  5. Verspreid circa 4-5 eetlepels pesto over het deeg, zodat deze tot aan de opstaande randjes bedekt is met de pesto.
  6. Beleg de plaattaart met de mozzarella en tomaten.
  7. Maak af met wat peper, zout en Italiaanse kruiden naar smaak.
  8. Bak de plaattaart in de oven op 180 °C voor circa 10-15 minuten totdat de mozzarella lichtbruin begint te kleuren.
  9. Garneer de plaattaart met de verse basilicum.

Tip #1: eventueel kan je ook (kant en klaar) pizzadeeg gebruiken als bodem, hierdoor wordt de plaattaart wel wat minder ‘taart’-achtig, het is net waar je zin in hebt!

Tip #2: je denkt er misschien niet gelijk aan, maar pesto is meestal niet geschikt voor mensen met een notenallergie. In dat geval kan je de pesto weglaten of vervangen door wat tomatenpuree.

Tip #3: liefhebber van (geroosterde) pijnboompitten? Die passen hier zeker goed bij!

 Buon appetito!

 p.s. heb je suggesties voor een vegetarisch gerecht dat je graag hier online wilt zien, zet het dan even in de comments!