Boekrecensie – Ik zal verborgen zijn

75 jaar geleden kregen we vrijheid. Een mooie gelegenheid om een oorlogsroman te lezen. Ik zal verborgen zijn gaat over Hadassah. Eigenlijk over twee verschillende personen met de naam Hadassah. De ene in de tijd van de Tweede Wereldoorlog, de ander is de Hadassah die later koningin Ester zal heten.

Verzet in Amsterdam

Hadassah woont met haar familie in Duitsland, wanneer de oorlog toch echt serieus begint te worden. Ze moet vluchten met haar familie, omdat het niet meer veilig is voor hen. Uiteindelijk komen ze in Amsterdam terecht. Hadassah en haar blinde zus Maria gaan hier ook gewoon naar school, ondanks alle vernederingen die ze steeds te verduren krijgen. Op een gegeven moment begint Maria wel wat apart te doen. Ze gaat om met een goj, ofwel niet-Joodse jongen. Hadassah kan dit helemaal niet hebben. Later blijkt echter dat Maria niet zomaar innig bevriend is. Ze is in het ondergrondse verzet terecht gekomen. Niemand mag dit weten, maar nu Hadassah het weet moet ook zij deelnemen aan het verzet.

Schuilnaam

Haar eigen naam hoort ze daardoor nog maar heel weinig, omdat iedere klus gepaard gaat met een schuilnaam. De klussen zijn verschillend van het smokkelen van baby’s tot aan het smokkelen van wapens. Het is heel gevaarlijk wanneer er geweld gebruikt wordt en er doden vallen. Meerdere keren is ze genoodzaakt zich schuil te houden en een voor een verliest ze heel haar familie. Hadassah komt terecht in kampen en is er erg slecht aan toe. Maar dan lijkt er vooruitgang te komen in de oorlog. De oorlog is eindelijk voorbij. Nou ja, voorbij is een groot woord. Want waar kunnen alle mensen heen wanneer ze uit de kampen komen? Zijn ze wel welkom in Europa?

Je zou denken dat het verhaal hier klaar is. Niets is minder waar. Hadassah wil op zoek naar de rest van haar familie. Er zouden nog enkele overlevenden moeten zijn. Ooit hebben ze afgesproken bij de Sionspoort. Samen met haar zus Maria zal ze daarheen gaan. Dit is echter ook al niet zonder gevaar. Weer raakt ze betrokken bij het verzet. Uren, dagen, maanden vechten en strijden bij het beloofde land. Om hun volk een naam te kunnen geven.

Daarnaast is er ook nog de verhaallijn uit 1988. Hadassah is in Israël op een herdenkingsplaats van de oorlog. Hier ontmoet ze een man, Ben heet hij. Hij heeft enorme aandacht voor het verhaal van Hadassah en ze raken bevriend. Hij lijkt alleen wel iets te verbergen te hebben. Hadassah is hier erg benieuwd naar.

Ik zal verborgen zijn

Ik zal verborgen zijn. Dit is zowel de titel van het boek als de leidraad door het hele verhaal. Er zijn meerdere verhaallijnen, maar dit maakt het gelukkig niet onoverzichtelijk. Voor ik dit boek ging lezen had ik niet verwacht zo ontroerd te raken door het boek.  Het heeft me zoveel geleerd over hoe zwaar het leven in tijden van oorlog is geweest. Maar dus niet alleen in de oorlog, maar vooral ook erna. Hoe zwaar en moeilijk het voor velen geweest is om een nieuw leven op te bouwen.

In het boek leer je ook erg veel over het verzetsleven. Verhalen die vaak in de doofpot worden gestopt. Erg mooi vind ik ook hoe de schrijfster het Bijbelboek Ester verder heeft uitgelicht. Het hele verhaal van Hadassah die Ester zal heten staat beschreven. Je maakt echt kennis met haar en haar gevoelens. Wat moet dat moeilijk zijn geweest voor haar.

Er lijken ook zoveel overeenkomsten te zijn tussen de tijd van koningin Ester en de Tweede Wereldoorlog. Dit geeft veel meer inzicht in het verhaal en je merkt hierbij dat een Bijbelboek van elke tijd kan zijn.

Wil je het boek bestellen, dan kan dat .