De Tweede Kamerverkiezingen: wat vind jij?

Misschien heb je er al over gelezen het nieuws, hebben je ouders het er over gehad of misschien is vooral je docent maatschappijleer er al weken over bezig: de Tweede Kamerverkiezingen komen er bijna aan. Om precies te zijn: op 15,16 en 17 maart mag iedereen van 18 jaar en ouder naar de stembus. Maar ook wanneer je nog geen 18 bent is dit een interessante periode. Want veel van de politieke beslissingen die de komende vier jaar gemaakt zullen worden hebben ook invloed op jou. Denk bijvoorbeeld aan zaken zoals studiefinanciering en het minimumjeugdloon: als hier komende regeerperiode iets in verandert merk jij daar ook de gevolgen van.

Het thema dat nu het meeste speelt bij jongeren is waarschijnlijk duurzaamheid. Denk maar aan de klimaatmarsen, de klimaatspijbelaars en alle andere manieren waarop jongeren in de afgelopen paar jaar aandacht hebben geclaimd voor de klimaatsverandering. Heel belangrijk, want zelfs wanneer je nog niet formeel mag stemmen kan je zo wel duidelijk maken aan de politiek dat dit onderwerpen zijn waar aandacht aan moet worden besteed.

Bij mij thuis praatten we vroeger niet zoveel over politiek. Mijn ouders stemden altijd op dezelfde (christelijke) partij en waren niet zo erg bezig met alles eromheen. Natuurlijk ging het bij maatschappijleer wel over de politiek, maar echt interessant vond ik het niet. Toen op een SO vragen kwamen over de actuele politieke situatie ging ik dan ook keihard onderuit. Ik had echt geen flauw idee van welke partij minister-president Rutte lid was en wat de grootste partijen op dat moment waren, oeps. Mijn docent en ik hadden toen dan ook nooit kunnen bedenken dat ik acht jaar later nog eens Politieke Communicatie zou studeren :)

Algemeen stemrecht

Wat me wel gelijk aansprak is hoe bijzonder het eigenlijk is dat er in Nederland algemeen stemrecht is. Vroeger mochten eerst alleen rijke mannen stemmen, daarna alle mannen en pas vanaf 1919 ook alle vrouwen. In andere landen duurde het zelfs nog langer voordat alle vrouwen mochten stemmen en gold dat pas na de Tweede Wereldoorlog. Jarenlang hebben veel vrouwen (en mannen) gestreden voor de mogelijkheid om te stemmen, iets waar we dus zeker dankbaar voor mogen zijn!

Toch is het politieke wereldje soms wat moeilijk te begrijpen en door alle begrippen ook vaak verwarrend. Links, rechts, progressief, populisme: een beetje meer uitleg bij het nieuws is soms echt niet overbodig. Mijn tip is dan ook om gewoon lekker een woord op te zoeken als je het niet helemaal begrijpt; vaak is er op internet veel uitleg te vinden van bijvoorbeeld nieuwssites. Check bijvoorbeeld dit filmpje van NOSop3 over links en rechts in de politiek en dit filmpje van NOSop3 over populisme.

Stemwijzer

Doordat er in Nederland relatief veel partijen meedoen aan de Tweede Kamerverkiezingen vinden veel volwassenen het ook best verwarrend. In de weken voor een verkiezingen verschijnen dan ook meerdere keuzehulpen die je kan invullen om te checken bij welke partijen jouw mening en overtuiging past. Steeds vaker wordt er ook een versie speciaal voor jongeren gemaakt. Google komende weken maar eens op ‘stemwijzer’ of ‘kieswijzer jongeren’. Dan vind je handige testjes waarmee je kan checken welke partijen passen bij jouw mening.

Last but not least: politiek is ook vaak heel grappig. Politici zijn natuurlijk ook gewoon mensen en hebben dus best wel humor. Misschien is het je tijdens de persconferenties weleens opgevallen dat politici zich regelmatig op grappige wijze verspreken. Op internet vind je hier genoeg filmpjes over :). En natuurlijk zijn er een hoop satire shows die (goed onderbouwde!) grappen maken over de politiek, denk bijvoorbeeld aan Zondag met Lubach.

Wat vind jij van de Tweede Kamerverkiezingen?

Photo by Element5 Digital on Unsplash