Houd elkaar gezelschap!

We leven al meer dan een jaar in coronatijd. Het lijkt alsof het einde in zicht is en daar zijn we dan ook wel aan toe. We willen weer leuke dingen doen: gezellig op een terrasje zitten, lekker barbecueën en naar feestjes en verjaardagen gaan. We hebben het sociale contact gemist, het afspreken met vrienden en elkaar face to face zien.

Ruth werkt bij Stichting Chris. Daar kunnen jongeren hun verhaal kwijt als ze ergens mee zitten of als ze willen praten. Ruth: “Voor iedereen is de coronacrisis heftig. Zeker voor tieners en jongeren. Lange tijd kon je niet naar school en gingen veel sportclubs of kerkactiviteiten niet door. Dat betekent dat jongeren elkaar dus veel minder zagen. En weet je wat je hard nodig hebt als je tiener bent en opgroeit? Andere mensen van je eigen leeftijd zien. Dus je mist iets wat je juist heel hard nodig hebt op deze leeftijd. Veel jongeren voelen zich steeds vaker alleen of zelfs eenzaam. Of ze krijgen last van sombere gevoelens omdat er niet veel dingen zijn om naar uit te kijken.”

Eenzame meiden

Shirley (19) vond de coronatijd ook lastig omdat haar jeugdgroep van de kerk ineens niet meer door ging. “En dat terwijl ik die groep juist zo nodig had om alle moeilijke dingen mee te kunnen bespreken. En met mijn vriendinnen kon ik ook niet meer afspreken. Ik raakte er zelfs lichtelijk gedeprimeerd van. Het gaat nu gelukkig wel beter met me. Dat gevoel dat ik alleen ben, heb ik soms nog wel, maar al wel veel minder erg dan eerst.” Ook Lise* (17) herkent dit gevoel: “Ik mis het om elke zondag naar de kerk te gaan. Dat deden we vóór corona elke week. Na de dienst gingen we altijd naar oma toe, waar de hele familie dan kwam. Dat mis ik wel een beetje.” De 18-jarige Sara vertelt dat ze zich ook erg eenzaam heeft gevoeld. “Ik heb vorig jaar veel tijd in quarantaine gezeten, dat vond ik heel moeilijk. De kerken gingen ook nog dicht, waardoor ik me best eenzaam voelde. Maar toch heb ik God beter leren kennen in deze tijd. Ik zou heel graag willen meegeven dat het leven soms niet makkelijk is, maar dat je op God kunt vertrouwen. God is altijd bij jullie!”

Te lang

De jongeren vertellen in de chats met Stichting Chris dat ze het vooral moeilijk vonden dat de maatregelen zo lang duurden. Ook hebben ze meer stress ervaren rondom school. Ruth: “Moet je voorstellen dat je ook al in een lastige situatie zat vóórdat de coronacrisis uitbrak. Stel, het was bijvoorbeeld niet gezellig in huis omdat je ouders veel ruzie hebben. Of je ouders zijn gescheiden. Dan heb je het extra hard nodig om er even uit te zijn. En dan is het fijn als je naar de school of een club van de kerk kunt om even gezelligheid te ervaren. Of dat je lekker naar je vrienden of naar de sportclub toe kunt gaan. Daar kun je je lastige thuissituatie even loslaten en je richten op andere dingen. Maar juist in de afgelopen tijd was dit niet mogelijk.”

Huiselijk geweld

“Zat je al in een lastige situatie, dan zat je daar nog langer in door corona en waren die ‘vergeetmomenten’ beperkt, waardoor je hoofd steeds voller raakt met de ‘ongezelligheid’.  We krijgen ook chatberichten van tieners die zelfs te maken hebben met huiselijk geweld. Er wordt veel naar hen geschreeuwd en sommigen worden mishandeld. En dan zit je door corona ineens met iedereen thuis en heb je geen ‘vergeetmomenten’. Daarnaast kan het schreeuwen of slaan ook nog erger worden, omdat je ouders zich óók meer opgesloten voelen en de spanning bij hen oploopt. Deze tieners hebben dus niet alleen last van de coronacrisis, maar ook van een thuis-crisis. Een dubbele crisis dus”, vertelt Ruth.

Pestverleden

Nienke (13) ervaart ook een soort dubbele crisis. Niet omdat ze te maken heeft met huiselijk geweld, maar met een pestverleden. Nienke: “Op de basisschool had ik helemaal geen vriendinnen en werd ik gepest. Daardoor werd ik best onzeker. Ik zit nu in de eerste klas van de middelbare school en ik vond het erg spannend om daar naartoe te gaan. Ik heb er zelfs drie keer van moeten overgeven. Ook in de coronatijd merkte ik dat die onzekerheid naar boven kwam. Toch ben ik eroverheen gekomen. Ik heb geleerd dat als ik mij niet goed voelde, ik dat kon zeggen op school. Op de basisschool mocht ik dan bijvoorbeeld niet naar huis, maar op mijn middelbare school houden ze er wel rekening mee. Dus als je je onzeker voelt door corona is het belangrijk dat je er met iemand over praat. Ik ben bijvoorbeeld naar SOVA-training (sociale vaardigheidstraining) geweest en nu durf ik veel beter aan te geven waar ik mee zit.”

Erover praten

Stichting Chris wil zo’n plek zijn waar jongeren zoals Nienke hun verhaal kwijt kunnen. Ruth: “Wij lossen de situatie niet op, dat kunnen we niet. Wel luisteren we en denken we graag met de jongere mee. Praten lucht vaak op en wanneer dat kan vanuit je eigen kamer, zonder dat je hoeft te vertellen wie je bent, dan is dat heel erg fijn. Dan kun je gewoon alles zeggen, terwijl jij anoniem blijft. En vaak voel je je dan ook wat minder alleen, als je erover gesproken hebt.

Het lastige van eenzaamheid is dat je het niet zomaar van iemands gezicht kan aflezen. Iemand kan heel vrolijk met je praten of met een vriendinnengroep rondlopen, maar zich tóch heel eenzaam voelen. Omdat die persoon niemand heeft waarmee zij over haar hart, gevoelens en gedachten kan praten. En dat is heel belangrijk voor een mens: dat je verbinding ervaart met de mensen om je heen. Dat je het gevoel hebt dat je ertoe doet en dat je gezien wordt. Jongeren die dit niet ervaren, zitten minder goed in hun vel, hebben weinig zelfvertrouwen, weinig sociale contacten en het gevoel dat ze er niet bij horen. Dus als je het vermoeden hebt dat iemand eenzaam zou kunnen zijn, vraag er dan naar!”

*Lise is niet haar echte naam

Kader: Tips van Ruth van Stichting Chris

Voel jij je ook eenzaam?

  • Laat van je horen. Dat kun je doen door tegen iemand in je omgeving te zeggen: “Zullen we samen weer eens wat leuks gaan doen?” Je hoeft dus nog niet eens per se te zeggen dat je je eenzaam voelt. Andere mensen ontmoeten, is de eerste stap naar dat gevoel van verbinding ervaren.
  • Laat het gevoel toe. Het is belangrijk dat je voor jezelf constateert: eigenlijk voel ik me best vaak eenzaam. Dat je dat gevoel eerst toelaat, is belangrijk voordat je gelijk aan een oplossing denkt.
  • Het is niet raar. Je eenzaam voelen is helemaal niet raar! Het is ontzettend logisch, vooral in deze tijd, en het is heel vervelend voor je.
  • Praten helpt. Erover praten helpt. Vertel het aan iemand in je omgeving die je vertrouwt. Dat zal opluchten.
  • Hulp online. Kom ook gerust online bij Chris erover praten. Er staat altijd iemand voor je klaar! stichtingchris.nl

Lees (laat anderen lezen!) online hoe ouders en leerkrachten jou kunnen helpen: www.huisvanbelle.nl/helpenbijeenzaamheid

Photo by Hannah Busing on Unsplash